Ady 100: Nagyváradon centenáriumi évet hirdettek

Január 26-27-én, szombaton és vasárnap Nagyváradon is megemlékeznek Ady Endre halálának 100. évfordulójáról.

Nagyvárad legfontosabb kulturális intézményei centenáriumi évet hirdettek, amelynek nyitányában a Szigligeti Színház és a Várad kulturális folyóirat eseményei kapnak helyet a hétvégén.

Január 26-én, szombaton 18 órától nagyváradi vár G épületében Várad, Holnap, Ady címmel tartják meg az Irodalmi Magazin kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött lapszámbemutatóját, ezen jelen lesz többek között Imre Zoltán kultúrantropológus, a Nagyváradi Várostörténeti Múzeum kultúráért felelős igazgatóhelyettese, az Ady Endre Emlékmúzeum volt vezetője, Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tudományos igazgatója, Albu-Balogh Andrea irodalomtörténész, egyetemi adjunktus (Partiumi Keresztény Egyetem) és Horváth Bálint zeneszerző, zenetanár, egyetemi adjunktus (Partiumi Keresztény Egyetem).

Január 27-én, vasárnap a Szigligeti stúdióba és színházba is várják az érdeklődőket. A stúdióban 15 órától Reflexiók Adyról címmel bemutatják a Várad kulturális folyóirat Ady-különszámát és alkalmi tárlat is lesz. Ezt követően 16 órától szintén a stúdiban a Ki látta Adyt? című előadást láthatják Harsányi Sulyom László, a Szigligeti Színházban pedig 19 órától Az eltévedt lovas címűt Tasnádi-Sáhy Péter rendezésében. 

Az előadások után, 20 órától Ady Endre éjszakája következik, emlékezéssel, felolvasómaratonnal. A színházba várnak mindenkit, aki szívesen felolvasná legkedvesebb Ady-művét, legyen az vers, próza, vagy publicisztika. A felolvasásra előzetesen regisztrálni a színház honlapján lehet, de mindenkit szívesen látnak majd a szervezők. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?