Az év kultúraszervezőit díjazták Nagyváradon

A Magyar Kultúráért-emlékplaketteket és -díjakat, életműdíjat, valamint a Jakobovits Miklós-díjat is átadták a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott gálaesten a magyar kultúra napja alkalmából.

A megjelenteket elsőként a magyar kultúra napi rendezvénysorozat egyik fővédnöke, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntötte, aki többek között kitért arra: a magyar kultúrához nemcsak az irodalom, zene és képzőművészet, hanem a nemzettudat is hozzátartozik. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke arra is kitért, hogy a magyar kultúra és annak értékei egyetemes értékek, és büszkék lehetünk azokra az értékekre, amelyeket a nagyváradi, bihari magyarság alkotott. Kiss-Parciu Péter magyarországi, határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár nagyváradi gyökereiről és az anyaországi gazdasági támogatások jelentette lehetőségekről is beszélt.Az életműdíj mellett három Magyar Kultúráért emlékplakettet, és három díjat adtak át. A díjazottak laudációit Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke, az életműdíjasét Hajdu Géza színművész olvasta fel.

Emlékplakettet vehetett át Bagi Tünde és Struber Éva, a nagyszalontai Toldi Néptánccsoport vezetői, az érkörtvélyesi Tóth Imre Zoltán nyugdíjas matematikatanár, és felesége, Tóth Tünde egészségügyi asszisztens, akik többek között a helyi falumúzeum létrehozói, és Kőrösi Mária szalárdi tanítónő, a Pitypang Néptánccsoport alapítója.

Magyar Kultúráért Díjat a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem kapott, az elismerést dr. Pálfi József rektor, a FestumVaradinum és az azt szervező Varadinum Kulturális Alapítvány díját pedig Koncsek Zita, az alapítvány kuratóriumának elnöke vette át, és szintén díjat kapott Sütő Judit és Szabolcs, az érmihályfalvi táncos-koreográfus házaspár, akik többek között a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai voltak, és az érsemjéni Ezüstperje, az érkörtvélyesi Rakottya és a monospetri Bábota (utóbbi felnőtt néptánccsoport) létrehozásában is munkálkodtak.

Az ez évi életműdíjat Nagy Béla, a nagyváradi színház volt irodalmi titkára, újságíró, az Ady Endre Irodalmi Kör egykori vezetője, több kötet szerzője vehette át.Szintén kedden adta át Jakobovits Márta a férje emlékére alapított Jakobovits Miklós-díjat, ezt ez alkalommal Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó, mecénás, a Kosztándi Galéria alapítója vehette át, méltatását Márton Árpád Munkácsy-díjas festőművész olvasta fel.

Az est a Himnusz klub verseny díjainak átadásával zárult. A nagyváradi RMDSz-szervezet kezdeményezésére a diákok klipeket készítettek nemzeti imánkhoz (ezek megtekinthetően a nagyváradi RMDSZ Facebook-oldalán). A legjobb rövidfilmeket a Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum és a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai készítették, a Berettyóújfalu önkormányzata által felajánlott különdíjakat pedig a Művészeti Líceum és Dimitrie Cantemir Általános Iskola tanulói nyerték el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?