„Hunnu rock” – milliók hallgatják a mongol torokének metált

Tradicionális mongol hangszerekkel és énektechnikával kombinálja a heavy metált a mongol The Hu együttes. Az egyik videójuk szinte 7 milliós nézettségnél tart a YouTube-on, hívja fel a figyelmet a fidelio.hu.

A mongol együttes „hunnu rock”-nak hívja az új stílust (a „hu” embert jelent mongol nyelven), amely a torokéneket, a kéthúros, lófejes hegedűt (morin khuur) és mongol gitárt (tovshuu) ötvözi a metál kellékeivel, azaz a bőrdzsekivel, motorosokkal, halálfejes ékszerekkel. Az együttes hét éve alakult, tagjai konzervatóriumban tanultak és tanítanak mongol népzenét. Első lemezük tavasszal jelenik meg.

Zenéjük keleti népekkel kapcsolatban kialakult sztereotípiákat mozgatja – a mongol nemzeti hősről, Dzsingisz kánról, a harcosok szabad életéről énekelnek – ugyanakkor a globális társadalmi trendeket (a közösségi média uralma, a természettől elszakadt élet) utasítják el.

A rockzenének komoly politikai hagyománya van Mongóliában is: az 1980-as években a szovjetellenes lázadás egyik formája volt, nem sokkal később pedig feléledt a hagyományos népzene iránti érdeklődés is, véli az amerikai National Public Radio által megszólaltatott antropológus.

A mongol zenei szcénára jellemző, hogy a nyugati stílusokat nem egyszerűen lemásolják, hanem saját képükre formálják. Így történt a rockkal és a hip hoppal is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?