Friss magyar filmek Erdélyben - tíz pontban a 18. Filmtettfesztről

Közeledik az ősz erdélyi magyar filmszemléje, a 12 városban és két kisebb településen, Tordaszentlászlón és Mérán vetítéseket szervező Filmtettfeszt. A korábbinál több, 14 új magyar játékfilm, az Oscar-díjas Deák Kristóf új rövidfilmje, egy 105 éves kolozsvári szkeccsfilm soha nem látott fotói és az egyik legkedvesebb magyar ifjúsági film, az Égig érő fű felújított változata is szerepel a programban. Tíz pontba szedtük az október 3. és 7. között zajló 18. Filmtettfeszt legszimpatikusabb programjait.

1. Nyitófilm a modern kori rabszolgaságról

Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című, az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyében is szereplő dokumentumfilmje a Magyarországon élő körülbelül 22 ezer modern kori rabszolga közül mutat be egyet. Maris történetével Kolozsváron a szerdai megnyitó után, Csíkszeredában október 6-án ismerkedhet meg a közönség.

A vetítések továbbra is ingyenesek, kivéve Csíkszeredát, ahol a Csíki Moziban szervezett esti vetítésekre 10 lejes belépőt kell váltani. Fontos tudni, hogy Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön a nulla lejes belépő kiváltása kötelező. A 18. Filmtettfeszt minden filmjét ellátták román felirattal is, kivéve az Egy nő fogságban címűt, amit angol felirattal vetítenek. A helyi filmek versenye, a Filmgalopp idén nyolc kisjátékfilmet vonultat fel, ezek október 3-a és 6-a éjfél között online is láthatóak lesznek a filmtettfeszt.ro-n, ugyanitt lehet szavazni a kedvencekre. A fesztivál helyszínei, programja itt.

2. Erős rövidfilmes kínálat

A Mindenki című filmjével a legjobb rövidfilmnek járó díjat elnyerő Deák Kristóf új filmje, A legjobb játék is látható lesz a Magyar rövidek 1-2. szekcióban bemutatott hat alkotás között. Maga Deák Kristóf és a producer, Osváth Gábor is elkísérik a filmet. Kis Hajni fesztiválkedvenc alkotása, a Last Call, illetve az 1949-es Vasfüggöny-történetet feldolgozó Van egy határ című film is itt lesz, ez utóbbi azért is különleges, mert színészként látható benne Hajdu Szabolcs rendező. Az új erdélyi játékfilmes generáció is bemutatkozik: a Filmgalopp-versenyben induló kisjátékfilmek zöme friss államvizsgafilm.

3. Tizenhat éven felülieknek szóló, „punkosan karcos” játékfilm

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta nem szerepel a nagyjátékfilmes kínálatban, mert van saját, exkluzív jogokkal rendelkező romániai forgalmazója, így csak 2019-ben látható majd romániai mozikban. Szerepel viszont a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott road movie, a Virágvölgy, egy nem hagyományos család története. A film különleges amatőr főszereplőkkel készült: a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere; a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható. A vetítésen jelen lesz a rendező, Csuja László is.

4. Gulág játékfilmben és történész-szemmel

A Szász Attila - Köbli Norbert páros új filmje, a Szovjetunióba deportált magyar állampolgároknak emléket állító Örök tél csütörtök délutáni kolozsvári vetítése után nem csak az alkotók, hanem dr. Murádin János Kristóf Gulág-kutató történész, egyetemi adjunktus is jelen lesz a közönségtalálkozón. A vetítés a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében lesz, az érdeklődők ugyanitt megtekinthetik a munkatáborokhoz kapcsolódó emlékkiállítást is.

5. Sosem látott fotók az első kolozsvári filmből

1913-ban, még Janovics Jenő filmes tevékenysége előtt készült Kolozsváron Az apacsnő szerelme című moziszkeccs, budapesti operatőrökkel, a helyi arisztokraták színészi közreműködésével. Szebeni Zsuzsa színháztörténész, kutató a százöt éves filmhez kapcsolódó fotókra bukkant, ezeket szombat délután 17:00 órakor mutatja be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Hunyadi Mátyás dísztermében.

6. Márton Áron püspök kortársait megszólaltató dokumentumfilm

Bemutatják a több mint tíz éve készülő A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve című dokumentumfilmet, amelyben azóta elhunyt kortársakkal készült interjúk láthatóak. „Két gondolat nem hagy nyugodni. Az egyik: milyen volt ez az ember valójában? Milyen képet őriznek róla azok, akik közel voltak hozzá? Hogy hozta döntéseit, hogyan vívódott? A másik: nyolc évtizedet élt a film korában, ennek a felét Erdély katolikus püspökeként. Hogyan lehetséges, hogy erről az emberről egyetlen mozgókép sem maradt fenn? Legalább annyira szeretnék találni egy filmfelvételt róla, mint amennyire meg akarom érteni bölcsességének forrását” – írja a filmről a rendező, Zágoni Balázs.

7. Kiállítás egy szétszóródott kolozsvári fotóhagyaték képeiből

A Fotofilm cég és Szabó Dénes fotós neve sok kolozsvári számára ismerős lehet, a fotói viszont kevésbé. Egy részüket az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtárának erdélyi gyűjteményében őrzik, ezek közül mutat be válogatást a Filmtettfeszt alatt Kolozsváron nyíló kiállítás. A Fotofilm cég a híres kolozsvári némafilmes, Janovics Jenő filmlaboratóriumának utóda, sokáig itt őrizték a direktor némafilmjeinek tekercseit. Most Szabó Dénes 1930-as és 1940-es években erdélyi városokban készült felvételeit mutatják be. A kiállítás csütörtök délután 17:00 órakor nyílik a Sapientia EMTE Tordai úti épületében, tárlatvezetés szombaton 16:00 órától lesz.

8. A 80 huszár című történelmi dráma restaurált kópiája

Frissen felújított változatban látható az 1978-ban készült, 1848-as témájú 80 huszár. A film a Lenkey-huszárszázad történetét dolgozza fel. Az ország határain kívül állomásozó huszárokat a hazaszeretet és a honvágy hazaviszi annak ellenére, hogy ellenkező parancsot kapnak. A történelmi drámát rendezője, a Sárga Csikó-díj idei kitüntetettje, a 84 éves Sára Sándor tiszteletére vetítik, ő sajnos nem tud személyesen jelen lenni a vetítésen, a díjat Dr. Buglya Sándor filmrendező-producer-tanár veszi át helyette.

9. Animációs műhely

A 18. Filmtettfeszt alatt Csíkszeredában, Nagyszebenben, Nagyváradon és Kolozsváron szerveznek animációs műhelyt gyerekeknek. Csíkszeredában Kádár Kincső vezet foglalkozást a 6-10 éves korosztály számára a vasárnapi vetítések után, ide nem szükséges előre jelentkezni. A másik három helyszínen a budaörsi BABtér - Illyés Művészeti Szakképző Akadémia oktatói vezetik a képzést, ezek közül Kolozsvárra lehet még jelentkezni október 2-ig. Részletek itt.

10. „Az a szép zöld gyep...”

Moziban, restaurált változatban látható két magyar ifjúsági klasszikus: az 1979-es Az égigérő fű, illetve a Fábri Zoltán-féle, 1969-es Pál utcai fiúk. Előbbit Kovásznán, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron tűzték műsorra, utóbbit Csíkszeredában és Kolozsváron.

Kapcsolódók

Kimaradt?