Bent jártunk a megújuló nagyváradi Darvas–La Roche házban

A múzeumi kiállítótér mellett alkotóműhelyeknek és virtuális könyvtáraknak is otthont ad majd a Vágó-fivérek, László és József tervei alapján készült nagyváradi szecessziós épület.

A felújítást január 22-én kezdték el, s a munkálatok mindegy 15 százalékával készültek el, mondta csütörtökön Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester, aki Dana Moţoc projektvezető, a műszaki támogatást nyújtó Marcela Halasz, a kivitelező Constructorul Sălard Kft-t képviselője, ifj. Guba Jenő és Florian Pantea építésvezető és újságírók társaságában járta be az épületet.

Mint elhangzott, a tető szinte teljesen elkészült már, a víz- és az elektromos vezetékek is a helyükre kerülnek hamarosan, és a festett üvegablakokat is megrendelték. Az épületet akadálymentesítik, az alagsortól az első emeletig lift viszi majd fel a kerekesszékes látogatókat.

A múzeumi tér az első emeleten lesz, ott az egyik lakással együtt ritkaságnak számító szecessziós stílusú bútorokat is megvásárolt az önkormányzat a tulajdonostól, így kialakítanak egy korabeli lakást, az emeleti termekben pedig időszakos kiállítások is lesznek majd.

A tervek szerint az alagsorban például kísérleti színházi előadásoknak is teret biztosítanak, de konferenciáknak is otthont adhat a ház elkészülte után. Ottjártunkkor az alagsorban, a földszinten és az emeleten is folyt a munka, hiszen a kivitelezőknek 24 hónapjuk van a felújításra.

Az épület udvar felőli homlokzata egyébként már elkészült, s olyan érdekességet is megtudhattunk, hogy a falikút hiányzó díszítőelemét a Zsolnay-gyárban készítik majd el, akár annak idején az eredetieket.

Az épületet a Regionális Operatív Programnál megnyert pályázattal újítják fel, körülbelül 1,9 millió euró támogatást kaptak, a nagyváradi önkormányzatnak a kétszázalékos önrészt kellett biztosítania.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?