Először szólalnak meg újra Kocsis Zoltán legendás zongorái

Először szólalnak meg újra Kocsis Zoltán legendás zongorái szeptember 7-én a Virtuózok szuperkoncertjén, ahol a 2016-ban elhunyt világhírű művész fia, Kocsis Krisztián is színpadra lép Boros Misivel, Bogányi Gergellyel és a zenei tehetségkutató IV. évadának győzteseivel a Papp László Budapest Sportarénában.

A hangszerek a magyar zenetörténet féltett kincsei, az örökösök most először adják át Kocsis Zoltán két zongoráját egy koncertre, első ízben játszik rajtuk más zongoraművész - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.Az est házigazdái, Boros Misi és Bogányi Gergely a Virtuózok elmúlt négy évadának győztesei mellett vendégül látják Kocsis Krisztiánt is, aki Brahms művét játssza majd azon a Steinway zongorán, amellyel édesapja - többek között - a legendás Bartók-összkiadást gyakorolta.

A minden korosztályt megszólító családi esemény látványvilágáért Novák Péter felel, aki a közlemény szerint valódi koncertteremmé változtatja a Papp László Budapest Sportarénát.

Boros Misi, mestere, Bogányi Gergely és vendégeik Kocsis Zoltán és Fischer Annie zongoráin szólaltathatják meg a népszerű klasszikusokat. A 2016-ban elhunyt kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Kocsis Zoltán zongorái a magyar zenetörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei. A család a Virtuózok komolyzenét népszerűsítő munkájának elismeréseként adja át a hangszereket egy koncertre. Szintén megtisztelő feladat a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze, a háromszoros Kossuth-díjas Fischer Annie hangszerén játszani - hangsúlyozzák a közleményben.

Kocsis Krisztián, aki a koncerten karmesterként is bemutatkozik, a fellépéssel kapcsolatban elárulta, apja mindig intuitív módon igyekezett megismertetni őt a klasszikusokkal, a szó hagyományos értelmében vett oktatásról szó sem lehetett.

„Főként zenét hallgattunk együtt, hiszen a zene arról szól, hogy utánozzuk, amit hallunk, Mozart sem lett volna ugyanaz a művész Händel és Bach nélkül” - fogalmazott. A Virtuózok komolyzenét népszerűsítő küldetéséről szólva a 21 éves művész hangsúlyozta, a klasszikus zene közössége ma buborékban él, a műfajnak rá kell találnia a megfelelő nyelvezetre, hogy megszólíthassa a fiatal generációkat. „Kizárólag párbeszédből születhet eredmény, az elszigetelt zenészek tehetsége elérhetetlen marad a közönség számára” - mondta.

A koncert látványvilágát megálmodó Novák Péter Kodály Zoltán szavait idézve hangsúlyozta: a zene mindenkié. „A Virtuózok évek óta bizonyítja, hogy a komolyzenének helye van az életünkben” - emelte ki a számos műfajban alkotó művész, hozzátéve: ahogy a tévés produkció, úgy a tehetségkutató művészei által adott koncertek is minden korosztályt megszólító családi események. A Virtuózok koncertje megerősítheti a fiatalokban, hogy a művészet valódi élményt okoz; reményt mutat, hogy kitartással mindent el lehet érni; és bizonyítja, hogy a tehetség mindannyiunkban ott van - fogalmazott Novák Péter.

A szeptember 7-i koncerten hallhatja a közönség először élőben a Virtuózok idei nyerteseit, Beke Márkot, Balázs-Piri Somát, és Ninh Duc Hoang Longot. De feltűnnek a korábbi évadok felfedezettjei, mások mellett Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Kökény Tamás nagybőgős is. A virtuózokat kísérő Magyar Állami Operaház Zenekarát a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny közönségdíjasa, Dobszay Péter vezényli. Az esemény társadalmi küldetését erősíti, hogy a szervezők kétezer nehéz körülmények között élő gyermeket is vendégül látnak az Arénában.

Kapcsolódók

Kimaradt?