Marosvásárhelyre is várják a Magyar Nemzeti Filharmonikusokat

Gazdag zenei programra számíthat Marosvásárhely a 2016-2017-es évadban is.

Az Állami Filharmónia repertoárjában klasszikus és új szimfonikus zeneművek szerepelnek, jeles hazai és külföldi fellépőkkel, előadóművészekkel. Vasile Cazan művészeti igazgató érdeklődésünkre elmondta, az idelátogató művészek értékelik a zenekedvelő, érdeklődő és nyitott vásárhelyi közönséget.

A hagyományos zenei fesztiválokra az idei évadban is számíthatunk – októberben Silvestri-fesztivál, novemberben Tiberius kamarazene-hét lesz, decemberben pedig az egyház-zenei fesztiválra kerül sor.

Marosvásárhelyen is fellép Kocsis Zoltán és a Magyar Nemzeti Filharmonikusok a Csak tiszta forrásból című, a budapesti Müpában bemutatott hangversennyel. A Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával létrehozott koncertre Kolozsváron szerdán este 7 órakor kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában, Marosvásárhelyen pedig csütörtök este 7 órakor a Kultúrpalota nagytermében. Az est célja Bartók Béla és Kodály Zoltán szellemi örökségének bemutatása, rendhagyó módon: a két zeneszerző által feldolgozott dallamokat először eredeti formájában a „Fölszállott a páva” népzenei tehetségkutató résztvevői éneklik, muzsikálják és táncolják a tájegységnek megfelelő népviseletben, majd a művek komolyzenei feldolgozását a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar adja elő, Kocsis Zoltán vezényletével. Az est házigazdája Sebő Ferenc. Az előadásban közreműködik a Parapács Zenekar és a Czifra Táncegyüttes, illetve Csizmadia Anna, Balga Gabriella, Kubinyi Júlia, Kurdi Gábor, Zsikó Zoltán, Palerdi András és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Vegyeskara, amelyet Vasile Cazan karvezető irányít. Műsoron: Bartók Béla: Erdélyi táncok, Magyar parasztdalok, Román népi táncok, Öt magyar népdal, Kodály – Kocsis: Árva madár, valamint Kodály Zoltán: Galántai táncok, Kállai kettős.

A szeptemberi hangversenyprogramban szerepel a Romániai Japán Nagykövetség, a Kumamoto-Románia Egyesület és a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum közös, rendkívüli szimfonikus hangversenye, amelyet Shinya Ozaki japán karmester vezényel, közreműködik Chiyo Hagiwara zongorán (Japán), Csizmadi Kinga fuvolán és Völgyesi Bianca oboán. Műsoron J. S. Bach: d-moll zongoraverseny, Mozart G-dúr fuvolaversenyének első tétele, J. Haydn C-dúr oboaversenyének első tétele, M. Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen és P. I. Csajkovszkij: Keringő a Hattyúk tava balettből. Vasile Cazantól megtudtuk, hogy ezen a rendezvényen díjazzák a Művészeti Líceum két tanulóját: Csizmadi Kingát és Völgyesi Biancat.

Ilarion Ionescu-Galaţi karmester évtizedek óta rendszeresen dirigálja a marosvásárhelyi szimfonikusokat, a közönség egyik nagy kedvence. Szeptember 22-én máris találkozhatnak vele a zenekedvelők, a Népek zenéje című rendkívüli hangversenyt fogja vezényelni, fia, Florin Ionescu-Galați hegedűművész közreműködésével. A szeptembert egy operahangverseny zárja: Bartók Béla Kékszakállú herceg vára című művét Horváth József vezényli, a szólószerepekben Juditot Molnár Mária, a Kékszakállú herceget György Levente, a regőst Gáspárik Attila alakítja, orgonán közreműködik Molnár Tünde.

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia koncertbérletei az októberi előadásoktól lépnek érvénybe és ezen a héten már megvásárolhatók – hívta fel a figyelmet Vasile Cazan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?