Lezárta körútját a Bánsági Vándorszínház, jövőre változtatnának

A Bánsági Vándorszínház hétfőn, augusztus 6-án, este 8 órától az aradi Jelen Házban zárta ötödik évadát, melynek során Molnár Ferenc Az ibolya című egyfelvonásos vígjátékát mutatta be 11 Temes és Arad megyei településen.

A 2014 óta működő, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala által támogatott színházi projekt minden nyáron bejárja a Bánságot, hogy ingyenesen megtekinthető, szabadtéri előadásukkal megörvendeztessék a szórványvidék településeinek magyar anyanyelvű lakóit.

Az idei előadás Molnár Ferenc egyfelvonásos vígjátéka, Az ibolya nyomán született, Aszalos Géza rendező, Orbán Enikő dramaturg és Albert Alpár díszlettervező irányítása alatt. Az évről évre változó, de állandó tagokkal is rendelkező vándor-társulat tagjai idén Mihály Csongor, Lukács Szilárd, akik mindketten a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház alkalmazottjai, Sosovicza Anna, marosvásárhelyi főiskolai hallgató és Pignitzky Gellért (szeptembertől a temesvári magyar társulat legfrissebb tagja) voltak. Technikai munkatársként Mihály Péter és Dácz Ilma Enikő marosvásárhelyi főiskolások erősítették a csapatot.

A csapathoz már a felkészülési folyamat alatt három film- és média szakos főiskolás is csatlakozott, Sós Timothy, Medve Ferenc és Nagy Márton, akik végigkísérték a Bánsági Vándorszínház idei évadát. Az általuk készített dokumentumfilmet jövőre mutatják be.

A szervezők közleménye szerint nézőszám és érdeklődés tekintetében az esemény népszerűsége továbbra is növekvő tendenciát mutat, az idén átlagosan 80-100 fő látogatta az előadásokat az egyes településeken, bár több helyen is az eredetileg meghirdetett szabadtéri helyszín helyett, az időjárási körülmények miatt végül bent, általában a helyi kultúrotthonban mutatták be az előadást. A Bánsági Vándorszínház alapítói és szervezői ennek ellenére úgy döntöttek, jövőre nyílt felhívást intéznek a szórványvidék települései felé, és az így beérkező jelentkezések alapján kerülnek kiválasztásra a turné állomásai. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?