Zelenszkij válasza Vasile Dîncu román védelmi miniszternek: „A terrorista állam békét akar?”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök válaszolt Vasile Dîncu román védelmi miniszternek, aki szerint a tárgyalások jelentik az egyetlen esélyt az ukrajnai háború befejezésére – írja az Ukrajinszka Pravda.

„Ma ezt a felhívásomat szeretném eljuttatni azokhoz, akik az orosz manipulációnak vannak kitéve az állítólagos tárgyalásokról, azokról a feltételezésekről, hogy csak tárgyalásokkal lehet véget vetni ennek a kegyetlen orosz terrorista háborúnak. A terrorista állam békét akar? Nyilvánvalóan nem. Ezt bizonyítja minden nap és minden este” – fogalmazott vasárnap este Volodimir Zelenszkij.

Fotó: Agerpres

Az ukrán elnök azt is hangsúlyozta, hogy „a polgári lakosság elleni folyamatos terror Oroszország nyilvánvaló elutasítása a valódi tárgyalásokkal szemben”, és emlékeztetett a békés települések elleni orosz támadásokra, mint amilyenek vasárnap reggel Zaporozsje ellen történtek.

„Ha valaki tárgyalásokat akar, nem teszi ezt. De ha valaki terrorista, akkor pontosan ezt teszi. A tárgyalások valóban segítenek legyőzni a terrort? Most mindenkinek magának kell őszintén megválaszolnia ezt a kérdést” – tette hozzá a kijevi vezető.

Az ukrán elnök emellett azt kérte, hogy hogy Oroszország a nyilvánítsák terrorista államnak és korlátozzák az orosz állampolgárokkal való gazdasági kapcsolatokat. Sőt tovább is ment, fegyveres támogatásra szólított fel: „Alapvető és elegendő segítségre van szüksége Ukrajnának, népünknek, amely egy terrorista állam célpontja. Fel kell gyorsítanunk a megfelelő számú hatékony légvédelmi rendszer Ukrajnának történő szállítását” – tette hozzá Zelenski.

Az Ukrajinszka Pravda szerint Zelenszkij kijelentései a román védelmi miniszternek a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalásokról szóló kijelentései után hangzottak el. Vasile Dîncu a Prima TV-nek adott interjúban azt mondta, „világ országai, a NATO, az Egyesült Államok tárgyalni fog Ukrajna biztonsági garanciáiról és az Oroszországgal való békéről. Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, nem vállalhatja (...) a területvesztést, méghozzá az igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politika számára.”

Vasile Dîncu azt is mondta, hogy „Oroszországnak megvannak az erőforrásai a háború meghosszabbításához”, és hogy „ideális esetben tárgyalási helyzetet kellene elérni, még ha ez egy befagyasztott konfliktusba torkollna is, a tárgyalás még mindig több jót hozna, mint ami most történik, emberi élet vesznek oda, javak pusztulnak el”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg