Világszerte 448 újságírót tartanak fogva, s nőtt az újságíró-gyilkosságok száma is

Rekordszámú újságírót tartanak fogva világszerte, idén a legtöbbjüket Kínában, Malajziában, Vietnámban, Fehéroroszországban és Szaúd-Arábiában vették őrizetbe. A Riporterek Határok Nélkül civil szervezet még soha nem regisztrált ilyen nagyszámú fogvatartott újságírót, összesen 448-at.

2021-ben 46 újságírót öltek meg világszerte, húsz százalékkal többet, mint tavaly. Kínában elképesztő növekedés tapasztalható az újságírók őrizetbe vételében, ennek oka a nemzetbiztonsági törvény bevezetése – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a Riporterek Határok Nélkül szervezet főtitkára, Christophe Deloire. Hszincsiang-Ujgur régióban közel egymillió ujgurt tartanak fogva táborokban, köztük 70 újságírót börtönöztek be. Kínában 127, Malajziában 53, Vietnámban 43, Fehéroroszországban 32 és Szaúd-Arábiában 31 médiaszakembert tartóztattak le. Még soha nem jegyezték ilyen sok, összesen 60 női újságíró fogva tartásáról sem, Fehéroroszországban idén 17 nőt börtönöztek be. Alekszandr Lukasenko elnök rezsimje könyörtelenül lecsap minden ellenzéki tevékenységre, legnagyobb nemzetközi felháborodást Roman Protasevics száműzött ellenzéki újságíró letartóztatása váltotta ki, ugyanis május végén eltérítették az őt szállító repülőgépet csak azért, hogy letartóztathassák.

Fotó forrása: Pexels

Mexikó és Afganisztán némileg pozitív tendenciát mutatott: a megölt médiaszakemberek száma 20 éve nem volt ilyen alacsony. Ez a regionális konfliktusok stabilizálódásával magyarázható – elemzi a szervezet. Christophe Deloire szerint a koronavírus-járvány, valamint a korlátozások csökkentették az újságírók utazási lehetőségeit, emiatt kevesebb eséllyel kerültek veszélyes helyzetbe a szakemberek. Ennek ellenére Mexikó és Afganisztán továbbra is a legveszélyesebb hely az újságírók számára, előbbiben hét, utóbbiban nyolc újságírót öltek meg.

A Riporterek Határok Nélkül civilszervezet elemzése alapján ötből három újságírót olyan országokban gyilkoltak meg, amelyek hivatalosan nem állnak háborúban, például idén tavasszal meggyilkoltak egy rendőrségi korrupciós ügyben nyomozó riportert, nyáron pedig egy holland újságírót.

Idén a szervezet 65 médiában dolgozó személy letartóztatásáról szerzett tudomást, ez kettővel több tavalyhoz képest. „Mindannyian túszok három közel-keleti országban: Szíriában (44 újságíró), Irakban (11) és Jemenben (9)”, kivéve Olivier Dubois francia újságíró, akit április óta Maliban tartanak fogva – részletezte a szervezet elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?