Victor Negrescu EP-képviselő: nagy az esély arra, hogy Hollandia nem vétózza meg Románia schengeni csatlakozását

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Hollandia támogassa Románia schengeni csatlakozását – jelentette ki Victor Negrescu európai parlamenti (EP-) képviselő.

A politikus egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben azt írta, információi holland törvényhozóktól származnak, és a parlamenti pártok közötti informális egyeztetésen hangzottak el.

A szociáldemokrata párti (PSD) EP-politikus szerint három lehetséges forgatókönyvről tárgyalnak jelen pillanatban a téma kapcsán. Az egyik forgatókönyv szerint az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-án és 9-én zajló ülésén sor kerül a Románia schengeni csatlakozásáról szóló szavazásra. Amennyiben Hollandia marad az utolsó ország, amelyiknek nincs egyértelmű álláspontja az ügyben, megszavazza Románia csatlakozását, de bizonyos feltételekkel, amelyeket más tagállamok is támogathatnak. Felkérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy speciális ellenőrzési mechanizmust, amely keretében bizonyos rendelkezések megsértése esetén felfüggesztenék a schengeni tagsággal járó jogok egy részét. „A tartózkodás lehetőségét is mérlegelik még, a holland kormány azonban úgy látja, hogy a tartózkodás vereséggel ér fel, amelyet most nem engedhet meg magának” – magyarázta az EP-képviselő.

A másik forgatókönyv értelmében a Bel- és Igazságügyi Tanács egy rendkívüli ülésén kerülne sor a szavazásra. Az ülést még idén megtarthatják, de csak az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében várt utolsó országjelentés, illetve a Velencei Bizottságnak az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos véleményezésének ismertetése után. „Ez esetben Románia schengeni csatlakozását változatlanul olyan kritériumoktól tennék függővé, amelyeknek semmi közük a schengeni vívmányokhoz. Azt is mérlegelik, hogy válasszák szét Bulgária és Románia csatlakozását” – írta Negrescu.

A harmadik forgatókönyv szerint a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló döntést a 2023 márciusában tartandó hollandiai választások utánra halasztják. „Ez egy bizonytalan forgatókönyv, amely sok kérdést vet fel, annál is inkább, hogy Horvátország schengeni csatlakozásáról ez év végéig kell dönteni. Ráadásul a legutóbbi közvélemény-kutatások a kormánypártok népszerűségének csökkenését mutatják Hollandiában, és egy esetleges vereség a kormány bukását idézheti elő” – értékelte a román politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Victor Negrescu hozzátette, ezek a forgatókönyvek nyilvánvalóan változhatnak a hollandiai politikai és választási fejlemények függvényében, ezért fontos szorosabbra fűzni a kapcsolatot a holland képviselőkkel és más döntéshozókkal, meggyőzni őket, hogy támogassák Románia csatlakozását, esetleg indítványozzanak egy új állásfoglalást a holland parlamentben Románia schengeni tagságának támogatásáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?