Üzembe helyezték a magyar szuperszámítógépet

A Komondor nevű gép számítási kapacitása hozzávetőleg 50 ezer laptopéval egyenértékű, írja a hvg.hu.

Néhány hónappal ezelőtt, 2022 szeptemberében kezdték el telepíteni a Debreceni Egyetemen Magyarország új szuperszámítógépét, a Komondort. A munkát mostanra fejezték be az egyetem Kassai úti campusán található Szuperszámítógép Központban, a gép pedig a szakemberek szerint megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC-kapacitást.Fotó: Pixabay

A hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógép, azaz a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra ma már nélkülözhetetlen a tudományos életben éppúgy, mint az innovatív ipari megoldások kidolgozásánál. A mindennapokban olyan feladatok megoldásában segít, mint például a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás vagy az orvostudomány legújabb vívmányainak fejlesztése.

Magyarország eddigi legerősebb szuperszámítógépét a felsőoktatás, közoktatás, kutatóközpontok, könyvtárak, közgyűjtemények és kormányzati felhasználók mellett az innovatív piaci szereplők is közel 100 Gb/s hozzáférési sebességgel használhatják. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) Kompetencia Központja a rendszer használathoz szükséges specifikus ismeretek átadását is biztosítja.

Az 5 petaflopos, vagyis nagyjából 50 ezer laptop számítási kapacitásával bíró Komondor kialakítása két éven át tartott. A mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmazó gép másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?