Az okostelefonok miatt fogy egyre kevesebb számítógép és táblagép

Tavaly táblagépből 20, számítógépből pedig 10 százalékkal kevesebbet adtak el, mint egy évvel korábban.

Tavaly is folytatódott a személyi számítógépek iránti kereslet csökkenése, mely folyamat 2012-ben vette kezdetét. Az IDC piackutató cég adatai szerint világszinten 260 millió gépet értékesítettek, 5,7 százalékkal kevesebbet, mint 2015-ben.

A múlt évben a folyamat első számú vesztese az Apple volt, a kaliforniai vállalat eladásai 9,8 százalékkal csökkentek. Idehaza 700 ezer személyi számítógép talált gazdára 2016-ban, ami a globális értéknél is nagyobb, körülbelül 10 százalékos visszaesést jelent.

Szakemberek szerint a jelenség fő oka az okostelefonok és a táblagépek által jelentett konkurencia. Hozzájárul ugyanakkor a gyenge innováció is, a laptopok és asztali számítógépek ugyanis az elmúlt években kevéssé újultak meg, főleg ha az okostelefonok fejlődési ritmusát tekintjük referenciának, ami miatt a felhasználók nem éreznek késztetést, hogy gyakran lecseréljék őket. A hazai piac kilátásait illetően a szakemberek optimisták.

„Azt hiszem, hogy idén az IT-piac csökkenése mérséklődni fog a tavalyihoz képest. Már 2016 utolsó negyedévében ez volt a tendencia” – mondja Mugur Pantaia, a Hewlett-Packard romániai vezérigazgatója. Hasonló véleményen van Aurel Nețin, a Lenovo első embere, aki szerint „ha megnézzük, a lakoság hány százalékának van számítógépe, akkor látszik, hogy bőven van még lehetőség a növekedésre”.

Az elmúlt év második felében a vállalati- és intézményi beszerzések volumenének csökkenése már megállt, azonban ez nem tudta ellensúlyozni a lakossági vásárlások visszaesését. Romániában az IT-piac 2008-ban volt csúcson, amikor 1 millió számítógépet értékesítettek.

Még kevesebb táblagép fogyott

A táblagépek iránti kereslet még a számítógépekénél is nagyobb mértékben csökkent 2016-ban. A gyártók 700 ezer darab eladásával kalkuláltak, azonban csak 550 ezret sikerült értékesíteniük, 20 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. 2012-ben még csak 200 ezer tablet PC kelt el Romániában, majd 2015-ben és 2016-ban tetőzött a piac 800 ezer darabbal.

„Telítődött a piac. A felhasználókban tudatosult, hogy egy táblagép felhasználási köre korlátozott egy számítógéphez képest, ráadásul a lecserélési ciklus hosszú, átlagosan 5 év. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kereslet csökkenése a vártnál nagyobb volt” – nyilatkozta a Lenovo romániai vezérigazgatója. Reményei szerint idén a piac stabilizálódni fog, hozzávetőleg a tavalyi év eladásainak a szintjén.

A Lenovót kedvelik leginkább

A számítógépek terén a hazai piacvezető a Lenovo, minden negyedik eladott gép a kínai vállalat márkanevét viseli. A táblagépek közül a romániai vásárlók az Apple termékeit kedvelik leginkább, az amerikai óriáscég piaci részesedése 38 százalék. A második legnépszerűbb tablettmárka a Samsung, 30 százalékos piaci részesedéssel, majd a Brassóban gyártott Allview következik.

A vásárlási kedv kizárólag a 2 az 1-ben jellegű, hibrid laptopok iránt nő. Ezek olyan termékek (Chromebook, Microsoft Surface, Acer Switch, Asus Transformerbook, Lenovo Yoga stb.) melyek teljesen szétszedhetőek vagy csak átalakíthatóak, s laptopként, valamint táblagépként is működnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?