Ismét erőre kaphat a lankadó okostelefon-piac

Tavaly az eddigi leglassabb, alig 2,5 százalékos növekedést sikerült felmutatni az okostelefonok piacán, idén jobb évre számíthatnak a gyártók.

Az IDC szerint idén is gyorsul a növekedés, jövőre pedig még tovább gyorsulhat ennek az üteme. A piackutató cég friss előrejelzése szerint idén már 3 százalékkal, jövőre pedig akár 4,5 százalékkal is bővülhet a szegmens.

Ez többek között azt jelentené, hogy a 2017-es évben összesen 1,52 milliárd új okostelefont szállíthatnak majd le a különböző gyártók, 2021-ben pedig ez a szám már elérné az 1,74 milliárdot. Az erőviszonyok nem sokat változnak majd szerintük, az Android marad nagyjából 85 százalékon, míg az iOS megtartja 14-15 százalékos részesedését, a többiek pedig szinte teljesen eltűnnek erről a területről.

Az erősödésnek több oka is lesz. A tizedik évfordulón esedékes új iPhone rendkívül népszerű lesz, másrészt pedig a globális kereslet jó részét (nagyjából felét) biztosító fejlődő országok lassan magukra találnak, a gazdasági helyzet javulása pedig az erősödő vásárlói keresletben csapódhat le.

Az IDC szerint a kijelzők tekintetében várható fejlődés, itt a Samsung és az LG méri majd össze erejét, ahogy mindketten az OLED-panelek révén igyekeznek majd tovább terjeszkedni. Az OLED mellett a hajlítható és az összecsukható kivitel hozhat még megújulást – írja az sg.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?