Több mint ötvenen meghaltak egy oroszországi bányarobbanásban

Mintegy ötven bányász és hat bányamentő életét vesztette, miután robbanás történt és tűz ütött ki a nyugat-szibériai Kemerovo megye Belov városának közelében lévő Lisztvjazsnaja szénbányájában - közölték csütörtökön este orosz hírügynökségek.

A föld alatt rekedt bányászok közül senki sem élte túl az egyik szibériai szánbányában bekövetkezett csütörtöki metánrobbanást és az azt követő tűzvészt, helyi források szerint a Kemerovo környéki Lisztvjazsnaja tárnában 52-en haltak meg, köztük hat bányamentő.

A TASZSZ közlése szerint a robbanás pillanatában 285 bányász tartózkodott a föld alatt, többségüket ki tudták menteni, ám több tucat ember már nem tudott kiszabadulni a vájatokból. Értük bányamentők indultak, de miután hatan közülük is eltűntek, és ismét megemelkedett a metánkoncentráció, a hatóságok elrendelték a mentési munkálatok leállítását.

Csütörtök estére kiderült, a föld alatt rekedtek egyike sem élte túl a katasztrófát, halálukat az okozta, hogy a föld alatt elfogyott az oxigén. A kimentettek között hatvanam sebesültek meg súlyosabban.

A katasztrófavédelmi szervek szerint a robbanást egy szikra okozta, a hatóságok közölték, a működési szabályok súlyos megsértése miatt őrizetbe vették a bánya igazgatóját és első helyettesét.

A mostani az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb oroszországi bányabalesete volt. A legtöbben – 110 ember – egy 2007-es balesetben vesztették életüket, akkor az Uljanovszkaja bányában robbant fel a metán. 2010-ben 91, 1997-ben pedig 67 halálos áldozatot követelt a sújtólég-robbanás.

(Címlapi illusztráció forrása: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?