Mintha csak Romániát másolná Oroszország – vagy fordítva

Oroszországban az elmúlt hétvégén először lépte át a napi ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma. A kormányzat a gyenge oltakozási kedvet hibáztatja – akárcsak Romániában, az orosz lakosság harmada olttatta be magát –, azonban a helyzetért legalább annyira okolható a hatóságok bátortalan fellépése.

Oroszországban eddig több mint 226 ezer halálos áldozatot szedett a Covid-19, és ezzel az ország magasan vezet Európában. Ugyanakkor több mint egy hete naponta 30 ezer fölött van az újonnan azonosított fertőzöttek száma, és a múlt hét vége óta meghaladja az ezret a 24 óra alatt regisztrált koronavírus-áldozatok száma.

Ennek ellenére a hatóságok mostanáig ódzkodtak a szigorú korlátozó intézkedések bevezetésétől, mivel azok még inkább visszavetnék az amúgy is gyengélkedő orosz gazdaságot. Az alternatíva: mindenki vigyázzon magára. Az oroszok pedig nem nagyon vigyáznak, a maszkviselésnek nem sok híve van Oroszországban, az oltakozási kedv pedig rendkívül alacsony.

Mint ismert, a SARS-CoV-2 vírus elleni első vakcinát Oroszországban, a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézetben fejlesztették ki. Vlagyimir Putyin 2020 augusztusában számolt be az első vakcina bejegyzéséről, és noha a világ közvéleménye fenntartásokkal fogadta az orosz elnök bejelentését, később nemzetközi téren is elismert klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Sputnyik V valóban hatékony és tartós védelmet biztosít a COVID-19-cel szemben. Mindezek ellenére az oroszok alig harmada oltatta be magát. Az okok változatosak, és a helyzet sok tekintetben idézi – az átoltottság szintjén túl is – a romániait.

A legfontosabb ok megfigyelők szerint a hatóságokkal szembeni általános bizalmatlanság: az emberek egyszerűen nem hisznek el semmit a moszkvai hatalomnak. Mivel az oltás, illetve az oltás felvételére irányuló biztatás szintén „fentről” érkezik, az elsöprő többség fenntartásokkal fogadja. Felmérések szerint az oroszok több mint fele nem is tervezi a Covid elleni vakcina felvételét. (Romániában ez az arány 60 százalékos.)

A kormányzat a közösségi média útján, „áldoktorok” által gerjesztett vakcinaszkepticizmust okolja, következésképp elsősorban tájékoztatással, „több és több világos információval” próbál küzdeni az oltással és a Covid-19 betegséggel kapcsolatos tévhitek ellen. A BBC Newshour című háttérműsorában nyilatkozó moszkvai orvos ugyanakkor két fő okát nevezte meg a vakcinaszkepticizmusnak. Az első szerinte az, hogy az orvostársadalmon belül sincs egyetértés az oltást illetően. Egyesek maguk sem bíznak az orosz vakcinában, ezért nem ajánlják a pácienseinek. Tartózkodásuk mögött meghúzódik továbbá egy általánosabb jelenség: Oroszországban gyakorlatilag nem ismerik az orvosi műhibát. Egy nyugati orvos számára teljesen természetes, hogy a munkája során hibákat követhet el. Létezik orvosi felelősségbiztosítás is, hogy az esetleges rossz döntések, téves diagnózisok, illetve műtéti műhibák következményeit levegye az orvosok válláról. Az orosz szabályozások ezzel szemben meglehetősen merevek, ami óriási nyomás alatt tartja az orvosokat. Emiatt aztán hiába sürgeti őket a kormányzat és az orvosi kamara, hogy javasolják pácienseiknek az oltás felvételét, sokan óvakodnak. Attól tartanak, hogy noha a koronavírus elleni vakcina nagyon ritkán jár súlyos mellékhatásokkal, ha mégis előfordul egy páciensükkel, börtönbe kerülhetnek. Ha viszont egy beteg „csak” a koronavírus-fertőzés szövődményeibe hal bele, senkit nem vesznek elő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az alacsony átoltottság másik oka megfigyelők szerint az ortodox valláshoz köthető (noha az egyház hittételeiből nem levezethető) fatalizmus. Ha az ember nem kerülheti el a sorsát, akkor fölöslegesen oltatja be magát. Ugyanez a logika érvényes a maszkviselésre: ha a gondviselés úgy akarja, hogy megbetegedjek, akkor mindenképpen megfertőződöm, ha pedig nem akarja, akkor maszk nélkül sem betegszem meg, tehát fölösleges bajlódni vele.

Miközben a moszkvai központi kormányzat mindeddig óvakodott a határozott lépésektől, egyes regionális hatóságok bevezettek az európai digitális zöld igazolványhoz hasonló, QR kódra épülő rendszert, amellyel a közterületek zsúfoltságát próbálták csökkenteni. Moszkva polgármestere ugyanakkor elrendelte, hogy hétfőtől a 60 éven felüliek és a krónikus betegek csak testmozgás céljával hagyhatják el az otthonukat. Az intézkedés négy hónapig lesz érvényben.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a moszkvai hatalom diplomáciai, geopolitikai célokra használta a Szputnyik V-t, ami odahaza ellátási gondokat okozott.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?