FRISSÍTVE – Tizenkét évesek lövöldöztek egy finn iskolában: egy gyermek meghalt

Az incidens kedden reggel történt: a finn rendőrség közlése szerint többen megsérültek egy lövöldözésben a Helsinki repterének otthont adó Vantaa városának egyik iskolájában, írja az Euronews. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak otthon,  A rendőrségi közlemény szerint a sérültek és az elkövető is kiskorú, mindannyian tizenkét évesek. Egy gyanúsítottat őrizetbe vettek. FRISSÍTÉS: Egy hatodik osztályos diák meghalt. Két másik gyerek súlyosan megsérült, közölte a rendőrség. 

Három 12 éves diák megsérült kedden egy iskolai lövöldözésben a Helsinkitől északra fekvő Vantaa városában, és a finn rendőrség első jelentése szerint letartóztattak egy gyanúsítottat, aki szintén kiskorú – írja a News.ro. „A fegyveres támadásban részt vevő személyek mindegyike kiskorú. A rendőrség információi szerint három sérült van” – közölte a rendőrség a honlapján. Hozzátették, hogy az összes érintett diák 12 éves.

Fotó: képernyőmentés

A rendőrség közölte, hogy helyi idő szerint (és romániai idő szerint) nem sokkal reggel 9 óra után érkeztek ki a Viertola iskolához, és arra kérték a lakókat, hogy maradjanak bent. „Arra kérjük a lakosokat, hogy maradjanak távol a környékről és maradjanak bent. Ne nyissanak ajtót idegeneknek” – kérte a rendőrség a honlapján. Az iskolába 800 diák jár, és 90 alkalmazottja van az intézménynek. A Viertola iskolában hét és 15 év közötti diákok tanulnak általános és középiskolában az iskola honlapja szerint. Szemtanúk az YLE helyi csatornának elmondták, hogy két mentőautó is elhagyta a helyszínt, írja a News.ro.

Frissítés: Az iskolai lövöldözésben megsérült három gyermek közül egyik meghalt – közölte a rendőrség, írja a Reuters és az AFP alapján az Agerpres. „Ma 9.00 óra után lövöldözés volt a vantaai Viertola iskolában (...), amelynek következtében egy hatodik osztályos diák meghalt. Két másik gyerek súlyosan megsérült” – mondta el sajtótájékoztatón Ilkka Koskimaki, a rendőrség tisztviselője.

A gyanúsítottat, egy szintén 12 éves kiskorút a rendőrség az iskola előtt őrizetbe vette. Őt és a fegyvert is a bűnüldöző szervek őrizetbe vették. A rendőrség szerint egy kézifegyverről van szó, amelyre egy közeli rokonának volt engedélye.

„A közvetlen veszély elmúlt” – nyilatkozta Sari Laasila, az iskola igazgatója, aki nem kívánt bővebben nyilatkozni. „A nap borzalmasan kezdődött. Csak elképzelni tudom, milyen fájdalmat és aggodalmat él át sok család ebben a pillanatban. A gyanúsítottat elfogták” – közölte Mari Rantanen belügyminiszter az X-en. Petteri Orpo miniszterelnök mélyen megdöbbentőnek nevezte az esetet. „Gondolatban az áldozatokkal, szeretteikkel, az iskola többi diákjával és személyzetével vagyok” – írta ugyancsak az X-en.

Nem ez az első iskolai lövöldözés. A hasonló iskolai incidensek nagy kérdéseket vetettek fel a finnországi fegyvertartási rendszerrel kapcsolatban. 2007-ben Pekka-Eric Auvinen a Helsinki melletti Jokela középiskolában hat diákot és két alkalmazottat lőtt le, majd öngyilkos lett. Egy évvel később, 2008-ban Matti Saari, egy másik diák tüzet nyitott az ország északnyugati részén található Kauhajoki szakiskolában, kilenc diákot és egy alkalmazottat ölt meg, mielőtt öngyilkos lett.

2010-ben Finnország szigorította a fegyvertörvényt, és bevezette a lőfegyverre engedélyt kérelmezők számára a jártassági vizsgát. A fegyvertartás korhatárát 18-ról 20 évre emelték. Finnországban több mint 1,5 millió lőfegyvert tartanak nyilván, és mintegy 430 ezer engedély van érvényben az 5,6 milliós országban, ahol a vadászat és a céllövészet népszerű tevékenység.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?