Szijjártó elmondta, mikor lesz értelme az Orbán-Zelenszkij találkozónak

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint egyelőre nem adottak a feltételek Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának megszervezéséhez. Mint mondta, a magyar-ukrán csúcsnak akkor lesz értelme, ha az ukrán fél teljesíti Budapest összes követelését a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban. 

„Egy ilyen találkozóhoz bizonyos előfeltételek szükségesek, ezek a feltételek jelenleg még korántsem állnak készen a találkozó megszervezéséhez” – idézte a Magyar Nemzet Szijjártó Péter egy kérdésre adott válaszát az Antalyai Diplomáciai Fórumon. A külügyminiszter leszögezte: Orbán és Zelenszkij találkozójának akkor lesz értelme, ha az ukrán fél teljesíti Budapest összes követelését a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbséggel kapcsolatban.  

Volodimir Zelenszkij régóta sürgeti a magyar-ukrán csúcstalálkozót Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook oldala

Szijjártó a januári, ungvári magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó után azt mondta, „történtek biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítására Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség, amire hazánk készen áll”  A külügyi tárca vezetője kitért arra, hogy 2015 óta lépésről lépésre születtek olyan jogszabályok, amelyek a magyar kisebbség jogait csorbították. 

„Tavaly az ukrán parlament elfogadott egy kisebbségi kerettörvényt, amely ezt a tendenciát megállította. De nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az, hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze. Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén” – jelentette ki korábban Szijjártó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?