Sokat sejtető beszélgetés zajlott le Buenos Airesben Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij között

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök röviden tárgyaltak Buenos Airesben, az argentin parlament vendégszobájában. A felvételen csupán annyi látszik, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetnek, de az nem derül ki, hogy miről.

Az NV ukrán média X-en közzétett szűkszavú bejegyzése szerint az új argentin elnök beiktatásának margóján a vezetők rövid megbeszélést folytattak az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, ahol Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai is napirendre kerülhetnek.

A felek az argentin parlament vendégszobájában váltottak röviden szót – írja ukrán forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. Az ukrán elnök korábban Emmanuel Macron francia elnökkel beszélt telefonon, aki pénteken a magyar kormányfőt fogadta.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy korábban az ukrán elnöki hivatal vezetője telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját.

Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott a találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy pozitív eredménnyel zárul.

A háború kirobbanása óta meglehetősen szokatlan esemény, hogy az ukrán elnök külföldre utazzon, különösen egy új államfő beiktatására.

Elképzelhető, hogy azért vállalta a hosszú utat Buenos Airesbe, hogy személyesen is szót válthasson Orbán Viktorral.

Az Európai Unió állam- és kormányfői jövő héten találkoznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?