FRISSÍTVE: Rohamrendőrökkel „vették be” a Columbia Egyetemet – őrizetbe vették a palesztinpárti tüntetőket

A rohamrendőrség egységei benyomultak New Yorkban a Columbia Egyetem palesztinpárti tüntetők által elfoglalt főépületébe helyi idő szerint kedd éjjel, hatósági források szerint több tucatnyi embert őrizetbe vettek.

A rohamsisakos rendőrök az ablakokon keresztül jutottak be az épületbe, ahonnan a tájékoztatás szerint „három órán belül eltávolították a tüntetőket”, számolt be az MTI.

Minouche Shafik, az egyetem rektora közzétett egy levelet, melyben arra kérte a rendőrséget, maradjon a kampuszon a diplomaosztó ünnepségig, biztosítani, hogy további rendzavarás ne történjen. Emellett sajnálatát fejezte ki, hogy a rendőrség segítségéhez kellett folyamodnia, ám leszögezte, osztja Eric Adams, New York-i polgármester véleményét, aki nem sokkal korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők között külső agitátorok is vannak.

Fotó: Agerpres/EPA

A rendőrség beavatkozása csak az egyetem vezetésének engedélyével volt lehetséges, az intézmény ugyanis magánterületnek számít.

A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a hatóság előtt jól ismert rendzavarók tartózkodnak a Columbia Egyetem épületét elfoglaló csoport tagjai között. Több száz hatósági személyt rendeltek ki a helyszínre kedd este, a környező utcákat is lezárták.

Mint korábban már írtuk, az Egyesült Államok szerte az egyetemi tiltakozásokat szervező Diákok az Igazságért Palesztinában elnevezésű szervezet országos központja már a rendőrségi erősítés megjelenése nyomán a közösségi médiában üzenetet tett közzé, amelyben minden támogatóját a Columbia Egyetemhez hívta. Az egyetem környékén a késő esti órákban több száz fős tömeg tüntetett, részben a palesztinok pártján, részben Izrael, valamint a rendőrség ellen.

A Columbia Egyetem főépülete, a Hamilton Hall kapuját betörve foglalták el tüntetők kedden hajnalban az épületet, ahol elbarikádozták magukat. Az erőszakos foglalásra azt követően került sor, hogy megakadtak a tárgyalások az egyetem vezetése és a tiltakozók képviselői között, és az egyetem vezetése ultimátumban követelte az intézmény területén létrehozott sátortábor felszámolását. Az ultimátum lejárta után a biztonsági személyzet és a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor a tiltakozásban részt vevő diákokat elkezdték értesíteni hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről.

Kedd estére feszültté vált a helyzet egy másik New York-i felsőoktatási intézmény, a City College of New York előtt az Izrael-ellenes tüntetők és a rendőrség között.

A Texasi Egyetem, amelynek austini területén letartóztatások történtek hétfőn, kedden azt közölte, hogy az őrizetbe vett 79 tiltakozó közül 34 diák, 45-en nem tartoznak az intézményhez.

Fotó: Agerprres/EPA

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen egy oktató is volt a hétfőn őrizetbe vettek között, egy professzor, aki kedden közölte, hogy elutasítja az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, és éhségsztrájkot kezd minden vád ejtését követelve. Az intézményben egy csoport elfoglalt egy épületet, amelyet „Intifáda-épületnek” neveztek el, és elbarikádozták magukat. A hatóság beavatkozása során 25 embert vettek őrizetbe.

A Fehér Ház kedden közleményben ítélte el a Columbia Egyetem épületének elfoglalását, valamint az általuk használt „Intifáda” kifejezést, amely a palesztinok Izrael elleni felkelését jelenti. Andrew Bates helyettes elnöki szóvivő közleménye szerint Joe Biden elítéli az Intifáda kifejezés használatát, valamint az előző napokban a tüntetéseken elhangzott további „tragikus és veszélyes gyűlöletbeszédet”; tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánítást, de ennek békésnek és törvényesnek kell lennie.

A Columbia Egyetemnél kialakult tiltakozásokra Donald Trump New Yorkban reagált bírósági tárgyalása előtt tett rövid nyilatkozatában kedden, még az őrizetbe vételek előtt. A republikánus elnökjelölt kedden Joe Bident és politikáját tette felelőssé az amerikai egyetemeken kialakult helyzetért és tüntetésekért.

A tüntetések elmúlt két hetében az őrizetbe vettek száma már meghaladta az ezret az Egyesült Államokban.

Rohamrendőrök és letartóztatások

Rohamrendőrök léptek fel az erőszakos tüntetőkkel szemben a Kaliforniai Egyetemen Los Angelesben helyi idő szerint szerdán kora hajnalban.

Los Angelesben azt követően vált feszültté a helyzet, hogy az Izrael ellenes tüntetésen Izrael-párti ellentüntetők jelentek meg, és a két csoport összecsapott. A helyszíni beszámolók szerint a rendőrség itt is az egyetem rektorának kétérésre avatkozott közbe majd két órával azt követően, hogy a két ellentábor összecsapott.

Az Arizonai Egyetem tucson-i központjánál szintén voltak őrizetbe vételek szerdára virradóra, miután a tüntetők ellenálltak a hatósági felszólításnak. Helyi idő szerint hajnalban a rendőrség közölte, hogy megtisztította a területet, amit a tüntetők törvénytelenül foglaltak el. Az Arizonai Egyetemen késő esti határidőt szabtak a tiltakozás felszámolására, amire válaszul a tüntetés szervezői paprikaspray és könnygáz elleni eszközöket kezdtek kiosztani, valamint arra biztatták a résztvevőket, hogy építsenek barikádot.

New Orleansban a Tulane Egyetemen szintén többeket letartóztattak, valamint több diák tanulmányait felfüggesztette az egyetem törvénytelen viselkedés miatt. Az intézmény rektora az egyetemi közösségnek írt éjszakai levélben arról is beszámolt, hogy vizsgálat zajlik az egyetemi alkalmazottak részvételével kapcsolatban a tüntetéseken. Michael Fitts egyetemi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény értéknek tartja a szólás szabadságát, és számos törvényes demonstrációt támogatott, ugyanakkor nem fogadja el a magánterület megsértését, a gyűlöletbeszédet, az antiszemitizmust, emellett pedig a zaklatást, megfélemlítést, erőszakot nem tolerálja.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?