banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Robbanások hallatszottak Kijevben és a nyugat-ukrajnai Lvivben

Robbanások hallatszottak szombaton a kora reggeli órákban Ukrajna fővárosában, Kijevben és a nyugati Lvivben (Lembergben) – jelentette a helyi médiára hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Az értesülés szerint kora reggel Ukrajna nagy része felett megszólaltak a légvédelmi szirénák. Mentők és orvosok dolgoztak a Kijev külvárosában szombaton kora reggel történt robbanás helyszínén – közölte Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere egy internetes bejegyzésben.

A robbanás a főváros Darnyickij kerületében történt – közölte Klicsko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében. Kijev délkeleti kerületén, a Dnyipro bal folyó partján fekvő területről van szó. A polgármester hozzátette: megerősíti a sebesültekről szóló információkat.

Az ukrán sajtó szerint az oroszok „megsokszorozott erővel” bombáznak ukrán városokat, válaszul a Moszkva orosz hadihajó elsüllyesztésére. Az Origo arról ír, hogy folyamatosak a harcok Mariupolban, a jelentések szerint heves bombázásokra számítanak, és napokon belül teljesen orosz ellenőrzés alá kerülhet a kikötőváros. Bár az ukrán védelem még kitart, arról számoltak be, hogy a helyzet romlik, az orosz csapatok pedig további tüzérséget és nehézfegyvereket vetnek be – áll az Institute of the Study of War (ISW) legfrissebb jelentésében.

A jelentésben arról is beszámolnak, hogy az ukrán csapatoknak sikerült visszaverniük több támadást Kelet-Ukrajnában és Izjum környékén is. Az Ukraine War Map Twitter-oldal ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy kulcsfontosságú harc zajlik Borováért. A település Izjumtól északkeletre fekszik, és ha az orosz csapatoknak sikerül az ellenőrzésük alá vonni, jelentősen javul az ellátási képességük a térségben.Kijevi életkép | Fotó: Agerpres/EPA

Az ukrán fegyveres erők 24 óra alatt nyolcszor támadták az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” (LNR) területét. Erről szombaton számolt be a köztársaság képviselete a tűzszüneti rendszer közös ellenőrzési és koordinációs központjánál. A történtekről a TASZSZ orosz hírügynökség írt. A jelentések szerint Donyeck, Pervomajszk és Zolote-5 településeket „152 mm-es és 122 mm-es tüzérséggel” lőtték az ukrán erők. Összesen 64 lövedék becsapódását regisztrálták a helyi hatóságok. A lövések következtében Pervomajszkban négy lakóépület és a város központi kórháza sérült meg. Zolote-5 településen két lakóépületet és egy óvodát érte találat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Denisz Smigal ukrán miniszterelnök, Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, Kirill Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke és számos más ukrán tisztviselő a jövő héten az amerikai fővárosba látogat. Erről a Reuters számolt be szombaton, az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. Az értesülés szerint az ukrán delegáció az Egyesült Államokban teendő látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat majd a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-országcsoport és más országok pénzügyi hatóságainak képviselőivel.

A Reuters továbbá megjegyezte, hogy az ukránok a tervek szerint részt vesznek a Világbank április 21-én tartandó, Ukrajnáról szóló kerekasztal-beszélgetésén. Ez lesz az első találkozó az ukrán pénzintézetek képviselői és nyugati kollégáik között az orosz katonai művelet kezdete óta. A hírügynökség hangsúlyozta, hogy a tárgyalások eredményei alapján a Nemzetközi Valutaalap megváltoztathatja a globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Kapcsolódók

Kimaradt?