Rendkívüli állapotot hirdettek Izlandon, vulkánkitörésre számítanak

Rendkívüli állapotot rendeltek el Izland déli részén, miután egy sor erős földrengés rázta meg a szigetországot az elmúlt napokban.

A rengések vulkáni aktivitást jelezhetnek: a szigeten összesen harminchárom aktív vulkán található, a legtöbb Európában, írja a 444.hu. A meteorológiai szolgálat szerint néhány napon belül vulkánkitörésre kerülhet sor - hasonlóra, mint idén júliusban, tavaly, vagy az azelőtti évben.Látványos magmaömlés egy korábbi kitörés alkalmával | Fotó: Facebook/Photojournalist Brian Emfinger

A rengéseket először az ország délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten észlelték, de még a fővárosban, Reykjavikban is beremegtek az ablakok, bútorok. Az izlandi meteorológiai szolgálat péntek hajnal és délután között közel nyolcszáz kisebb-nagyobb földrengést regisztrált; a legnagyobbat, 5.2-es erősségűt a déli Grindaviktól északra. A háromezres lakosságú várost evakuálták.

Itt található a geotermikus gyógyfürdőiről és luxusszállodáiról híres Kék Lagúna és a svartsengi erőmű, ami a Reykjanes-félsziget harmincezer lakosát látja el árammal és vízzel. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint több napba telhet, mire a magma eléri a felszínt, és ha a repedések ott jelennek meg, ahol a szeizmikus aktivitás most a legmagasabb, a láva nem Grindavik felé, hanem délkeleti és nyugati irányba folyna.

Az izlandi hatóságok kidolgozott evakuálási tervekkel készülnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?