Rágalmazási perrel a konteók ellen

Először ítéltek egy amerikai konteóst több tízmillió dolláros kártérítésre összeesküvés-elméletek terjesztése miatt. Alex Jones nemcsak a hírnevét, hanem negyedmilliárd dolláros vagyonát köszönheti követői hiszékenységének.

Összesen közel ötvenmillió dollár kártérítésre kötelezték az amerikai szélsőjobboldali Alex Jonest, amiért éveken át álhíreket terjesztett az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb iskolai mészárlásával kapcsolatban. „A szólás szabad, de a hazugságért fizetni kell” – hangoztatták az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédjei a per során. Jones vállalkozásainak forgalma az ítélet után megugrott.

Az Egyesült Államok legismertebb összeesküvéselmélet-gyártója, az InfoWars szélsőjobboldali csatorna alapítója éveken át traktálta többmilliós közönségét azzal, hogy az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb kimenetelű iskolai mészárlása mindössze kitaláció, az áldozatok – húsz diák és négy felnőtt – gyászoló hozzátartozói pedig színészek egy konspirációban, amelynek célja elvenni az amerikaiaktól a fegyvereiket.

Fotó: Wikipedia

A mészárlás idején mindössze hatéves Jesse Lewis szülei eredetileg 150 millió dollárt követeltek az „egy évtizedes pokolért”, amit át kellett élniük Jones közönségének zaklatásai és halálos fenyegetései miatt. Sokan ugyanis elhitték, hogy a pár megjátszotta kisfiuk halálát. Jones a tanúvallomása során is folytatta a hazudozást, a bíró többször megrótta, amiért eskü alatt valótlanságokat állított. „Attól, hogy azt állítja, hogy valamit igaznak gondol, az még nem lesz igaz. [...] Ez nem az ön műsora” – figyelmeztette.

Jones végül bevallotta, hogy a Sandy Hooks-i gyilkosságok „100 százalékban megtörténtek”, és biztosította a szülőket, hogy nem akarta megbántani őket, mindössze egy „fontoskodó személyiség”, aki élt a szólásszabadság jogával.

A szülők egyik ügyvédje, Mark Bankston azonban szembesítette Jonest a vallomásának ellentmondó elektronikus levelezésével, amelyet tévedésből elküldött neki a médiasztár jogi képviselője. Az elmúlt két évi üzenetek többek közt Jones védekezési stratégiáját tartalmazták.

A hazugság szépen hoz a konyhára

Az elmúlt években az InfoWars rádióműsort és webcastot kitiltották a nagyobb közösségi média platformokról gyűlöletbeszéd és visszaélés miatt, azonban az oldal így is jelentős közönséget vonz, látogatóinak száma közel 8 millió volt a múlt hónapban.

Mivel Jones ellen több kártérítési per is folyamatban van, a pénzügyi veszteségek korlátozása érdekében az InfoWars anyavállalata, a Free Speech Systems csődvédelmet kért. Érdekes módon azonban az elmarasztaló ítélet csak növelte Jones népszerűségét. A Bloomberg szerint a Free Speech Systems-et „elárasztották” a megrendelések. Az árbevétele naponta a 450 ezer dollárt is elérheti, miközben a heti jövedelmet nagyjából 595 ezer dollárra tervezték a csődvédelmi eljárás kezdetekor.

A bevételek legnagyobb része nem Jones műsorának reklámdíjaiból származik, hanem az Infowars online áruházától, amely ellenőrizetlen étrendkiegészítőket, különböző egyéb egészségügyi és wellness termékeket, valamint fegyverkellékeket és túlélőfelszereléseket értékesít. Jones ugyanis nemcsak a legelképesztőbb konteókkal traktálja hiszékeny követőit, hanem például „szuperezüst fehérítő fogkrémmel” vagy „szuperkék ezüst immunszájvízzel”, amely állítása szerint megelőzi vagy gyógyítja a Covidot. Bernard Pettingill törvényszéki közgazdász szerint Jones vállalkozásainak értéke a 270 millió dollárt is elérheti, amit Jones és védői tagadnak.

A per nagyot lendíthet a Capitolium tavaly januári ostromának körülményeit vizsgáló kongresszusi bizottságon is. A testület – amely legutóbbi, júliusi ülésén a szélsőjobboldali médiaszemélyiségekre fókuszált –beidézte Jonest is, aki az Infowars-on úgy hirdette január 6-át, mint „az egyik legtörténelmibb eseményt az amerikai történelemben”. A bizottság dokumentumokat és feljegyzéseket kért a Capitolium ostromához vezető felvonulás megszervezésében és népszerűsítésében való részvételéről, valamint az állítólagos választási csalás terjesztéséről. Jones azt mondta a műsorában, hogy a bizottság előtt „majdnem százszor” élt az ötödik alkotmánykiegészítésben lefektetett hallgatási jogával.

A kétévnyi levelezéséhez való hozzáférés viszont szükségtelenné teheti a kért – és Jones által megtagadott – bizonyítékok átadását. A CNN forrásai szerint a bizottság már meg is kapta Jones levelezését, bár Lewisék ügyvédje egyelőre csak annyit erősített meg, hogy együttműködik a testülettel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?