Putyin szövetségesei is elismerték, hogy túlkapások terhelik a katonai mozgósítást

Oroszország két parlamenti kamarájának vezetői vasárnap reagáltak az orosz katonai mozgósítási hadjárattal kapcsolatos panaszok sorozatára, felszólítva a regionális tisztviselőket, hogy tartsák ellenőrzés alatt a helyzetet, és gyorsan oldják meg a közvélemény haragját kiváltó „túlkapásokat” – jelentette a Reuters.

Vlagyimir Putyin elnök döntése, miszerint elrendelte Oroszország első katonai mozgósítását a második világháború óta, országszerte tiltakozásokat váltott ki, és a katonaköteles korú férfiak tömeges meneküléséhez vezetett.

Számos jelentés született arról is, hogy olyan személyek is kaptak behívót, akik nem szolgáltak a hadseregben, bár Szergej Sojgu védelmi miniszter garantálta, hogy csak olyanokat hívnak be, akik különleges katonai képességekkel vagy harci tapasztalattal rendelkeznek.

Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

A két parlamenti vezető, mindketten Putyin közeli szövetségesei, nyilvánosan is kifejezték dühüket a mozgósítási kampány lebonyolítása miatt.

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke elmondta, hogy tudomása van olyan jelentésekről, amelyek szerint olyan férfiakat is behívtak, akik nem jogosultak a sorkatonai szolgálatra. „Az ilyen túlkapások teljesen elfogadhatatlanok. És szerintem teljesen helyes, hogy erős reakciót váltanak ki a társadalomban” – közölte a Telegramon közzétett bejegyzésében.

Közvetlen üzenetében Oroszország regionális kormányzóinak – akik szerinte „teljes felelősséget” viselnek a felhívás végrehajtásáért – azt írta: „Gondoskodjanak arról, hogy a részleges mobilizáció végrehajtása a megállapított kritériumoknak teljes mértékben és abszolút módon megfeleljen. Nincs hiba”.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának, a Dumának az elnöke szintén aggodalmát fejezte ki egy saját bejegyzésében. „Panaszok érkeznek” – mondta. „Ha hiba történt, azt ki kell javítani. A hatóságoknak minden szinten meg kell érteniük a felelősségüket”.

A hatóságok szerint további 300 000 orosz állampolgárt vonnak be a mozgósítási kampányba. A Kreml kétszer is cáfolta, hogy több mint egymillió ember beszervezését tervezné, miután a független orosz sajtó két különböző jelentésben is arról számolt be, hogy valójában egymillió fő mozgósítása a hatalom célja.

Emberi jogi csoportok szerint a hét eleje óta több mint 2000 embert tartóztattak le azért, mert részt vettek a mozgósítás-ellenes tüntetéseken. Vasárnap már a Távol-Keleten és Szibériában is megmozdulásokra került sor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?