banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Putyin szerint vannak „bizonyos pozitív fejlemények” az orosz-ukrán tárgyalásokon

Hetvenöt perces telefonos megbeszélést folytattak Franciaország és Németország vezetői Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írják a vezető nemzetközi hírügynökségek.  A BBC megjegyzi, hogy Emmanuel Macron azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában, Olaf Scholz sajtósa pedig titokzatosan megjegyezte, a felek abban egyeztek meg, hogy beszélgetés részleteiről nem számolnak be a nagyközönségnek.

Legutóbb csütörtökön beszéltek, ekkor Emmanuel Macron elnök és Olaf Scholz kancellár szintén azonnali tűzszünetet követelt Oroszországtól, de ezt Moszkva elutasította. Macron elnök a válság kezdete óta hangsúlyozza, hogy nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország felé, és a háború kirobbanása óta már kilenc telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal.

Ugyancsak jelentős lehet, hogy a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetés előtt Scholz beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

A maga rendjén a Kreml arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin tájékoztatta a francia elnököt és német kancellárt az orosz-ukrán tárgyalások menetéről, és válaszolt a nyugati partnerek humanitárius aggodalmaira. A Kreml sajtóosztálya nem ment bele annak részleteibe, hogy milyen szinten állnak az orosz-ukrán tárgyalások, viszont Putyin egy nappal korábban azt mondta, hogy vannak „bizonyos pozitív fejlemények” a tárgyalásokon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délután sajtótájékoztatót tartott Kijevben, ahol leszögezte, az érdemi tárgyalások csak azután kezdődhetnek el, miután tartós fegyverszünet alakul ki. „A diplomatáink dolgoznak, és kezd kialakulni egy bizonyos tárgyalási alap közöttünk és az Orosz Föderáció között. Szeretném, ha ez valóban sikerülne, és véget érne a háború, de ennek egy tartos fegyverszünettel kell kezdődnie” – fogalmazott Zelenszkij.  Hozzátette: hajlandó tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és kész elfogadni Naftali Bennett izraeli miniszterelnök meghívását, hogy a kétoldalú tárgyalások helyszíne Jeruzsálem legyen.

Újságírói kérdésre Zelenszkij kommentálta Putyin „vannak pozitív fejlemények” megjegyzését. Az ukrán elnök elmondta, örül az orosz oldalról érkező jelzéseknek, mert az elmúlt 12 év alatt egy szót se hallott a lehetséges párbeszéd lehetőségéről.

A Sky News hírelemzői szerint nem szabad túl nagy reményeket fűzni ezekhez az elejtett félmondatokhoz, viszont az mindenképpen üdvözlendő, hogy egyik oldalon sem nem mondtak le a konfliktus diplomáciai rendezésének lehetőségéről, és mind az orosz, mind pedig az ukrán fél nyitott a nemzetközi közvetítés elfogadására.

Kapcsolódók

Kimaradt?