Öt év után ismét megszólalnak a Big Ben harangjai

Az elmúlt években a harangokat csak kivételes alkalmakkor kongatták meg, legutóbb a királynő temetésekor.

Véget ért a londoni Big Ben torony harangjainak felújítása, vasárnaptól ismét a korábban megszokott rendszerességgel szólnak majd, írja a 444.hu a Londonist cikke alapján. A tornyot és a benne lévő óraszerkezetet 2017-ben kezdték el felújítani, az elmúlt öt évben ezért csak kivételes alkalmakor – például szilveszterkor, vagy legutóbb a királynő temetésekor – szólt a harang. A felújítás a hírek szerint 80 millió fonttal lépte túl a tervezett költségvetést.Fotó: Facebook/The Trainline

Hivatalosan november 13-án, vasárnap, a háborús hősök emléknapján lép újra működésbe a Big Ben. 11 órakor először a négy mellékharang szólal meg, majd tizenegyet üt a nagyharang. A vasárnapi újraindulás előtt két próba is volt, november 8-án, kedden délután 3 órától és november 11-én, pénteken. Épp november 13-án lesz 166 éve, hogy a harang először megszólalt.

A Big Ben a Wetsminster-palota óratornyában lévő nagy harang, az óratornyot 2012 óta Erzsébet-toronynak hívják. Ennek ellenére a közbeszéd egyaránt Big Benként emlegeti a tornyot, a benne lévő óraszerkezetet és a főharangot és a mellékharangokat is.

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?