Putyin bejelentette: Oroszország annektálta az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyéket

„Emberek millióinak akarata, hogy a négy megye – Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon - Oroszországhoz csatlakozzon” – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek délután a Kreml Szent György termében.  

Szeptember 23. és szeptember 27. között tartottak népszavazást Donbász területén, Herszon és Zaporizzsja régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról. Moszkva szerint

  • Donyeckben ezt a döntést a szavazók 99,23 százaléka támogatta,
  • Luhanszkban 98,42 százalék,
  • Herszonban 87,05 százalék, míg
  • Zaporizzsjában 93,11 százalék.

„Emberek millióinak akarata”

„Az eredmények ismertek, jól ismertek” – mondta Putyin az annektálási szerződések aláírása előtt tartott beszédében. Hozzátette: meggyőződése, hogy az állami duma (orosz parlament - szerk. megj.) támogatni fogja a négy régió integrációját, mert „ez emberek millióinak akarata”. 

Ezt követően az orosz államfő történelmi perspektívában indokolta meg a kelet-ukrajnai régiók, szóhasználata szerint „Novorusszija” (Új-Oroszország - szerk. megj.) orosz kulturális örökségét, mint mondta, a cári Oroszország idejéből elszakíthatatlan kapocs köti össze az anyaországgal az itt lakó oroszokat. 

Putyin emlékeztetett az ENSZ alapokmányának 1. cikkelyére, amely deklarálja, hogy a népeknek jogukban áll az önrendelkezéshez. Szerinte mindig emlékezni kell azokra, akik meghaltak az anyanyelvükhöz való jogukért. Az orosz elnök a „különleges hadműveletben” elesett orosz katonák és tisztek emlékének tiszteletére buzdított mindenkit. „Nagy-Oroszország hőseinek” nevezte őket, és egy perces csendet kért a tiszteletükre .

Putyin nemzeti katasztrófának nevezte a Szovjetunió összeomlását, amit „a pártelit követett el anélkül, hogy kikérte volna a hétköznapi emberek véleményét”. Szerinte az emberek eltökéltek, hogy „visszatérjenek az igazi történelmi hazájukba”.

„Zaporizzsja, Herszon, Luhanszk és Donyeck lakói örökre polgárainkká válnak” – emelte ki az orosz elnök. Továbbá felszólította a kijevi rezsimet, hogy azonnal hagyjon fel minden ellenségeskedéssel. Kiemelte: minden rendelkezésünkre álló eszközzel megvédjük földünket. Újjáépítjük a lerombolt városokat, fejlesztjük az infrastruktúrát és az állampolgárok szociális biztonságát.

Putyin megszólította a „különleges katonai műveletben” részt vevő katonákat, valamint azok családtagjait is beszédében. Mint mondta, meg kell érteniük, hogy „miért harcolunk”.

Többször is megismételte azt az érvelését, hogy Ukrajna Oroszországhoz tartozik, és csak a Nyugat ármánykodása miatt harcol most a két ország.

A dokumentumok aláírásának ünnepségén jelen volt a négy terület vezetője is: Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság képviseletében, Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki régió orosz vezetője, Vlagyimir Szaljdo, a herszoni régió első embere, valamint Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai régió vezetője. 

Az orosz államfő beszéde után Vlagyimir Putyin és a négy régió képviselője aláírták a csatlakozási szerződést. 

Cikkünk frissül

 

Kapcsolódók

Kimaradt?