Orosz fenyegetés: kiemelt célponttá válhat a romániai NATO-támaszpont

Fenyegető nyilatkozatok hangoztak el Moszkvában annak kapcsán, hogy elkezdődött a konstancai Mihail Kogălniceanu NATO-támaszpont bővítése.     

Andrej Klimov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának alelnöke azt mondta, minél nagyobb lesz a romániai „ellenséges" katonai bázis, annál inkább nő az esélye annak, hogy ez a támaszpont az első célpontok között lesz „megtorló támadások” esetén. A politikus szerint a NATO „öngyilkos klubja” romániaiakat készít fel egy olyan kalandra, amely nagyon rosszul végződhet. „Nem akarok senkit megijeszteni, csak logikusan gondolkodom. Romániának semmilyen előnye Romániának nem lesz ebből, csupán a fenyegetettsége lesz nagyobb” - idézte Klimovot az Antena 3 hírportál. 

Gyakorlat a konstancai támaszponton Fotó: a Mihail Kogalniceanu támaszpont Facebook oldala

A bázisbővítés kapcsán megszólalat Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon résztvevő orosz küldöttség vezetője is. Azt mondta, hogy a NATO legnagyobb európai támaszpontjának kialakítása Konstanca mellett gyengíti a Fekete-tenger régiójának biztonságát. 

Mint arról beszámoltunk, elkezdődött a konstancai Mihail Kogălniceanu NATO-támaszpont bővítése, végleges formájában akár tízezer katonának is otthont adhat. A bázist egy 2,5 milliárd eurós projekt keretében alakítják át. A közel háromezer hektáros területen kifutópályák, repülőgép-hangárok, de iskolák, óvodák, üzletek is épülnek. A bővítéssel párhuzamosan új elektronikai rendszerek és korszerű légvédelem érkezik. A megnagyobbított NATO-bázis kiválthatja a németországi Ramstein szerepét, amely jelenleg az Egyesült Államok legfontosabb európai katonai támaszponjtának ad otthont. Jelenleg több mint háromezer amerikai, olasz és francia katona tartózkodik a Mihail Kogălniceanu katonai bázison.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?