Orbán Viktor Berlinben: „Nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszem Magyarországot”

A békéhez Oroszországnak és az Egyesült Államoknak kell tárgyalnia egymással – fejtette ki Orbán Viktor egy berlini fórumon. A kormányfő megerősítette, hogy Magyarország körülbelül már kétszáz állampolgárát elvesztette, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton. Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország békepárti. Ahogy fogalmazott: „magyarként az az érdekünk, hogy minél hamarabb béke legyen” – hangzott el az M1 Híradójában.

„Láttam, hogy elszánt. Nem mondta, hogy háború lesz, nem mondta, hogy támadni fog, de láttam, hogy baj van” – így beszélt a háború előtti moszkvai látogatásáról és Vlagyimir Putyinról Orbán Viktor Berlinben egy panelbeszélgetésen.

Fotó forrása: képernyőmentés

A miniszterelnök úgy fogalmazott: hiba, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt az orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell. A kormányfő azt mondta: ha februárban még Angela Merkel lett volna a német kancellár, akkor az orosz–ukrán háború nem tör ki.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott berlini fórumán, hogy „nagyon nagy bajnak tartom, hogy nem sikerült ezt a konfliktust elszigetelni. Önök nyilván tudják, hogy nekem Angela Merkellel volt néhány brutális csörtém és vitám bizonyos kérdésekben, különösen a migrációról. De amit Angela Merkel csinált a krími válság idején, az egy mestermunka volt. Danke, Angela. Mert ez a háború kitörhetett volna a krími válság idején is, hiszen ott is egy nyilvánvaló nemzetközi jogsértés történt, de abból nem lett háború. Miért nem lett belőle háború? Azért, mert a németek, a kancellárral az élen azonnal tárgyalásokat kezdeményeztek.”

Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az unió is mond. Vagyis, hogy ez egy agresszió, hiszen Oroszország megsértette a nemzetközi jogot.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az ukrajnai konfliktus kapcsán elsősorban a magyar érdekeket kell néznie.

„Magyarország nem akar abba a helyzetbe kerülni, hogy a lépéseit ne a saját érdekéből vezesse le. Tehát én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszem Magyarországot. Én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben magyarok halnak meg” – rögzítette álláspontját a magyar kormányfő. A háború befejezéséről Orbán Viktor azt mondta: a tűzszünetnek nem Oroszország és Ukrajna között kell létrejönni, hanem Oroszország és az Egyesült Államok között.

„Aki azt gondolja, hogy ezt a háborút orosz–ukrán tárgyalás zárja le, az nem ezen a világon él. A hatalmi realitások mások. Az amerikaiakkal kell tárgyalni” – fejtette ki.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Donald Trump korábbi amerikai elnök a béke reménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?