Nem adják ki a franciák Romániának Pál herceget

A párizsi táblabíróság jogerős döntése értelmében Franciaország nem adja ki Romániának Pál herceget, II. Károly román király unokáját.

A hírt a román közszolgálati televízió, a TVR jelentette be szombaton, az igazságügyi minisztérium tájékoztatása alapján. Paule Philippe kiadatását, mint ismeretes, Románia kérte, miután 2020-ban három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós ügyben. A franciák azért utasították el a kiadatását, mert törvénytelennek tartják az ügyében itthon eljáró esküdtszéket, amiért annak egyik bírója kinevezésekor nem tette le az eskütételt – magyarázta Alina Gorghiu igazságügyi miniszter a G4Mediának. A tárcavezető azt is mondta, hogy jelenleg keresik a lehetőségeket, hogy a băneasai királyi farm törvénytelen visszaszolgáltatása miatt elítélt herceget hazahozzák.

Fotó: Pál herceg Facebook-oldala

Mint arról korábban írtunk, a korrupciós ügy 2006-ban kezdődött, amikor Pál eladta a román királyi birtok egy 28 hektáros részét és 47 hektárnyi erdőt Beny Steinmetz üzletembernek. Az ügyészség szerint Pálnak nem volt joga ahhoz, hogy a királyi birtokot eladja, ugyanis a bíróság csak 2012-ben ismerte el őt II. Károly király örököseként. Pál herceget 2020-ban ítélt el, ugyanabban évben adtak ki ellene nemzetközi körözést. Párizsban fogták el 2022-ben.

A bíróság az ügyben 7 év börtönre ítélte az amúgy gyémánt-bizniszből meggazdagodó Steinmetz-et. Remus Truica, Adrian Năstase korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke, akinek kulcsszerepe volt a királyi birtok átjátszásában, 5 évet kapott.

Pál herceg Párizsban született, a román királyi család egyik oldalágában. Nagyanyja Zizi Lambrino volt, aki alig egy évig Károly koronaherceg, a későbbi II. Károly király felesége. A házasságot azért bontották fel, mert Lambrino nem volt elég magas rangú, ráadásul Ferdinánd román király nem egyezett bele a házasságba. A kurta frigyből született Carol Lambrino, Pál herceg édesapja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?