banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Négyen meghaltak egy bulgáriai buszbalesetben, három áldozat román állampolgár

FRISSÍTVE: Életét vesztette egy romániai busz négy utasa szombat hajnalban egy bulgáriai balesetben, többen kórházba kerültek. FRISSÍTÉS: A külügyminisztérium szerint három utas román, egy pedig török állampolgár. FRISSÍTÉS 2: Három román sérültet már hazahoztak.

Az Isztanbulból Romániába tartó busz egy, az út szélén parkoló, holland rendszámú személygépkocsinak ütközött Veliko Tarnovo (régi magyar nevén: Tövisvár) közelében. A balesetnek kilenc sérültje is van, az egyik utas állapota kritikus – közölte a bolgár rendőrség.

A hollandiai jármű utasai nem tartózkodtak az autóban, így nem esett bajuk.

Egy, a baleset helyszínén készült fotó | Forrás: novinite.comA A román Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) megerősítette a romániai busz balesetének hírét, és hozzátette, hogy a 25 utasból 7-en török állampolgárok voltak, a többiek románok.

A baleset éjjel fél kettő körül történt. Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője a Digi24-nek azt mondta, hogy mind a négy áldozat román állampolgár, további öt romániai utas pedig kórházba került súlyos sérülésekkel. Értük repülőgépeket küldenek.

A katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, a bulgáriai város kórházába érkezett délelőtt helikopterrel egy romániai orvoscsapat felmérni az öt sérült állapotát. Ők két pácienst szállítanak el a Floreasca Kórházba. A további három sérültet Craiováról, Galacról és Konstancáról küldött mentőhelikopterek viszik el Bukarestbe a nap folyamán.

Külügy: három áldozat román állampolgár

A román külügyminisztérium közleménye szerint a négy áldozat közül három román állampolgár. További kilenc utas megsérült – tették hozzá. A tárca tájékoztatása szerint a szófiai román nagykövetséget egy román állampolgár értesítette a sürgősségi telefonszámon arról, hogy a bulgáriai Veliko Tarnovo térségében balesetezett egy román rendszámú busz, amely 26 utast (román és külföldi állampolgárokat) szállított Isztanbulból Romániába.

A nagykövetség munkatársai azonnal tájékoztatást kértek a bolgár hatóságoktól a jármű utasainak személyazonosságáról, egészségi állapotáról és a baleset körülményeiről. A sérülteket egy közeli kórházba szállították, a bolgár rendőrség helyszínelése még tart – közölte a külügy. Tájékoztattak arról is, hogy a szófiai nagykövetség több munkatársa a helyszínen konzuli segítséget nyújt a román állampolgárságú sérülteknek. A bolgár hatóságok közlése szerint a halálos áldozatok azonosítása még folyamatban van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nicolae Ciucă szombaton részvétnyilvánító üzenetet küldött a péntek esti bulgáriai közúti balesetben életüket vesztett román állampolgárok családjának, és biztosította a közvéleményt: az állami intézmények minden szükséges lépést megtesznek azért, hogy a tragikus baleset sérültjeit visszahozzák az országba.

A kormány Facebook-odalán közzétett bejegyzésében a miniszterelnök beszámolt arról, hogy egy SMURD-helikopter Bulgáriába szállított egy román orvoscsapatot felmérni a baleset sérültjeinek állapotát, és a további SMURD-helikoptereket küldenek a nap folyamán a hazaszállításukra.

Három román sérültet már hazahoztak

A bulgáriai buszbalesetben megsérült öt román állampolgár közül hármat már a bukaresti Floreasca Kórház sürgősségi részlegén kezelnek – nyilatkozta szombaton Cătălin Vişean egészségügyi államtitkár. Tájékoztatása szerint a 34 és 54 év közötti életkorú páciensek maguknál vannak, állapotuk stabil. A későbbiekben dől el, hogy a sérültek kezelése a kórház melyik részlegén folytatódik.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?