Turisták haltak meg egy egyiptomi buszbalesetben

Az ütközés után kigyulladt a jármű | Fotó: Agerpres/Xinhua

Buszbaleset történt az egyiptomi Asszuánban szerdán, tízen meghaltak, köztük belga és francia állampolgárok is – közölte a terület kormányzója.

A szerencsétlenségben öt egyiptomi, négy francia és egy belga állampolgár vesztette életét. Nyolc francia és hat belga állampolgár megsérült. Őket kórházba szállították, állapotuk stabil. A baleset kora reggel történt; a turistákat szállító busz autóval ütközött az Abu Szimbel-i templomokhoz vezető közel 300 kilométer hosszú sivatagi úton.

Egyiptomban gyakoriak a közlekedési balesetek, mivel az utak sokfelé rossz állapotban vannak, és a közlekedési szabályokat nem tartják be. 2020-ban hivatalosan hétezren vesztették életüket közúti balesetekben az arab világ legnépesebb, 103 millió lakosú országában.

A több mint 3000 éves Abu Szimbel-i templomok Egyiptom legfőbb turistalátványosságai közé tartoznak. Az asszuáni gát megépítése miatt a szentélyeket áthelyezték, hogy elkerüljék, hogy a Nílus elárassza őket. Az Ozirisznek és Ízisznek szentelt templomok Felső-Egyiptomban találhatóak, a Nílusra néző domb szikláiba vájva. Az egyik leghíresebb egyiptomi fáraó, az időszámításunk előtt 1279 és 1213 között uralkodó II. Ramszesz építtette őket.

A 2011-es arab tavaszt követő évek politikai instabilitása komoly károkat okozott az egyiptomi turizmusnak. A látogatók épp a koronavírus-járványt megelőző időszakban kezdtek újra visszatérni az országba. A járvány miatt 2020-ban az idegenforgalomból származó bevételek 13 milliárd dollárról 4 milliárd dollárra zuhantak. A turizmus kétmillió egyiptominak ad munkát és a bruttó hazai össztermék több mint tíz százalékát teszi ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?