Moszkvai merénylet – Három újabb gyanúsított őrizetben

Három újabb gyanúsítottat vett őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás ügyében csütörtökön Moszkvában, Jekatyerinburgban és Omszkban.

A gyanúsítottak közül ketten pénzt utaltak át fegyverek és járművek vásárlására, a harmadik pedig részt vett a terrortámadás résztvevőinek toborzásában és az elkövetők finanszírozásában. Az őrizetbe vett személyek közül kettő közép-ázsiai eredetű külföldi, egy pedig orosz állampolgár, tájékoztat az MTI.

A bűnüldöző szervek megállapították, hogy a koncertterem falainak burkolásához használt anyagok hozzájárulhattak a gyújtogató terroristák által elindított tűzvész gyors terjedéséhez. Ezen anyagok nagy mennyiségű füstöt bocsátanak ki, és égéstermékeik erősen mérgezők.Fotó: AgerpresVlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi Független Szakszervezetek Szövetségének csütörtöki moszkvai kongresszusán azt hangoztatta, hogy Oroszország nem lehet az iszlám fundamentalisták terrortámadásainak célpontja, és a Crocus City Hall központban elkövetett terrortámadás megrendelőinek fő célja az ország egységének megbontása. Ezt az állítását azzal támasztotta alá, hogy Oroszország egyedülálló példáját mutatja a felekezetek, valamint a vallások és etnikumok közötti harmóniának és egységnek, és az ország nem lehet iszlamista célpont, tekintettel arra a politikára, amelyet az ország a nemzetközi színtéren folytat.

Mint ismeretes, a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Crocus City Hall komplexumban március 22-én fegyveresek tüzet nyitottak egy koncert közönségére és gyújtogattak. A tragédia 144 ember életét követelte, további 551 ember pedig megsérült.

A támadás másnapján Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója 11 gyanúsított, köztük a támadást végrehajtó négy terrorista őrizetbe vételéről számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Többüket előzetes letartóztatásba helyezték.

Vasárnap a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) arról számolt be, hogy a dagesztáni Mahacskalában és Kaszpijszkban három terrortámadásra készülő fegyverest vettek őrizetbe. Hétfőn az FSZB négy fegyveres letartóztatásáról számolt be, akik részt vettek a Crocus City Hall elleni támadás finanszírozásában és logisztikai ellátásában. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?