Megvan a többség, a demokraták győztek Georgiában

Immár biztossá vált, hogy a demokrata párti jelöltek nyertek az előző napi amerikai szenátusi pótválasztáson, így a következő ciklusban a Demokrata Párt veszi át az ellenőrzést a törvényhozás felsőháza felett – jelentette több amerikai hírtelevízió szerdán.

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján a sajtóban már kihirdették a demokrata párti kihívók, Raphael Warnock és Jon Ossoff győzelmét a hivatalban lévő két georgiai republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue felett.

A CNN hírtelevízió szerint Warnock a voksok 50,7 százalékával nyert a 49,3 százalékot kapó Loefflerrel szemben, Ossoff pedig 50,3 százalékkal a 49,7 százalékot elérő Perdue-vel szemben. Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni azt.

Ezen választás eredményén múlott a többség sorsa a kongresszus felsőházában. Az biztos volt, hogy az alsóházban demokrata párti többség lesz. Amennyiben a republikánusoknak sikerült volna akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudták volna tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Így, hogy mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, mindkét pártnak ugyanannyi (50–50) helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök dönt majd.

(Nyitóképen: Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök | Forrás: Twitter)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?