Megszálltak egy hotelt a migránsok

Egy csoport dokumentumok nélküli migráns elfoglalt egy használaton kívüli hotelt Brüsszelben - írta hétfőn a The Brussels Times belgiumi hírportál.

A Brüsszel északkeleti részén, Saint-Josse városrészben található szállodában a vasárnap este kiérkező rendőrök mintegy 50, főként afrikai országokból érkező illegális migráns találtak. Megállapították azonban, hogy az épületet már több mint 24 órája birtokba vették, ezért a rendfenntartói beavatkozás jogilag már nem volt lehetséges. A szabályok szerint így az épület tulajdonosát tájékoztatják a „lefoglalásról”, és ő tehet jogi lépéseket.Bruxelles központja | Fotó: Wikipedia

A hírportál szerint az épületfoglalók csoportja illegális migránsokból szerveződött, akik magukat „Brüsszel iratok nélküli önkénteseinek” nevezik. A helyi sajtónak úgy nyilatkoztak, remélik, hogy sikerül „ideiglenes elfoglalási megállapodást” kötniük a tulajdonossal, hogy ne kelljen tovább hajlék nélkül maradniuk. A csoport szerint a szálloda több mint egy éve üresen áll, és nem nyújtottak be kérelmet felújításának engedélyeztetésére. Az épületfoglalók azt is elmondták, hogy kapcsolatba léptek a helyi önkormányzattal.
„Évek óta Brüsszelben tartózkodunk, iratok nélkül. A rendőrség elnyom minket, vagy az utcán élünk, vagy túlzsúfolt menedékhelyeken, illetve költséges, de hitvány minőségű lakásokban kapunk szállást” - nyilatkozott a csoport szóvivője. Hozzátette: a belga hatóságok nem akarnak nekik legális státuszt, munkavállalási engedélyt adni.

Annak ellenére, hogy a kormány többletforrásokat biztosít a menedékkérők elhelyezésére, Brüsszelben már hónapok óta nincs hely a befogadóközpontok előtt sorakozó migránsok mindegyikének.

Kapcsolódók

Kimaradt?