banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Meghalt egy román hegymászó az Everesten

A 7470 méteres magasságban lévő III. táborban felállított sátrában holtan találták meg hétfőn reggel Viorel Țabără román hegymászót.

A 48 éves Gabriel Viorel Țabărát a sátrában találta holtan serpa vezetője – közölte expedícióját szervező Makalu Adventure.

„Gabrielnek és serpa vezetőjének normális napja volt, és a sátraikba mentek, ahogy a hegymászók általában szoktak. De Gabriel nem ébredt fel” – mondta Mohan Lamsal, a cég tulajdonosa serpát idézve az Everest Chronicle-nek.

Fotó forrása: Viorel Tabara Facebook-oldala

Khimlal Gautam, a terepgyakorlatokat felügyelő és segítő iroda vezetője megerősítette a román alpinista halálát. „Kikértük az eset részleteit” – mondta Gautam.

Gabriel Țabără a harmadik áldozat a szezonban a világ legmagasabb hegyén. Gautam szerint keddig mintegy 400 hegymászó érte el az Everest 8848 méter magas csúcsát. Hozzátette, csak kedden több mint 160 hegymászó volt a teljesítőképessége határán, hogy feljusson az Everest csúcsára.

Gabriel Țabără több mint két hónapja volt a Himalájában, mivel a Lhoce megmászását tervezte kiegészítő oxigén nélkül. Akklimatizálódást és több körös mászást végzett, hogy felkészüljön a csúcsra való feljutásra.

„Biztosan nem az oxigénhiány miatt halt meg, hiszen a III-as táborban az emberek nem fogyasztanak pótlólagos oxigént. A halál okáról csak a boncolás után lehetünk biztosak” – mondta Lamsal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?