Mark Rutte–Orbán Viktor megbeszélés: a holland miniszterelnök „óvatosan optimista”

Mark Rutte holland miniszterelnök kedden kijelentette, hogy „óvatosan optimista" azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélések után felhagy a NATO élére való kinevezésével szembeni ellenállásával – írja a France Presse.

Rutte széles körben esélyes arra, hogy a norvég Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári posztján 2024 végéig, miután megkapta a legtöbb atlanti szövetségi tagország, köztük az Egyesült Államok támogatását. Egyelőre azonban Orbán Viktor ellenállásába ütközik, és Klaus Iohannis román elnök is bejelentkezett vetélytársként, írja az Agerpres hírügynökség.

„Óvatosan optimista vagyok Magyarországgal kapcsolatban" – mondta Rutte a sajtónak, miután hétfő este Brüsszelben, a 27-ek informális csúcstalálkozójának margóján találkozott Orbánnal.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor korábban jelezte, hogy kész feladni Ruttéval szembeni fenntartásait, ha utóbbi bocsánatot kér a Magyarországra vonatkozó megjegyzéseiért, és ha Budapest felmentést kap az Ukrajnának nyújtott megnövelt katonai támogatás alól.

Rutte azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök „nem követelt bocsánatkérést, és hangsúlyoztam, hogy természetesen tudomásul vettem a magyar társadalom reakcióját a két évvel ezelőtt mondottak után".

A magyar kormány képviselői több alkalommal is kijelentették, hogy nem támogatják a leköszönő holland kormányfő NATO-főtitkári ambícióit. Az ellenérzések oka, hogy Rutte több ízben is bírálta nem csak az Orbán-kormányt, hanem magát Orbán Viktort is, a magyar miniszterelnök pedig egy alkalommal csak mint „a holland fickóként” hivatkozott rá.

A NATO-tagországok azt szeretnék, ha még vezetőik júliusi washingtoni találkozója előtt megállapodás születne Stoltenberg utódjáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?