Macron: ha Oroszország győz, Európa hitelessége nullára csökken

Emmanuel Macron francia államfő szerint ha Oroszország megnyeri a háborút Ukrajna ellen, akkor Európa hitelessége nullára csökken – írja az Agerpres.

Az ukrajnai háború „egzisztenciális (kérdés) Európa és Franciaország számára” – mondta csütörtök este a köztársasági elnök a France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott élő interjúban, kiemelve, hogy ugyanakkor Franciaország „soha nem fog támadni, soha nem fogja átvenni a kezdeményezést”, mert „Franciaország a béke ereje”.

„Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön” – fogalmazott a francia elnök.

Fotó: Agerpres/EPA

„Gondolja, hogy a lengyelek, a litvánok, az észtek, a románok és a bolgárok egy másodpercig is békében maradhatnának” orosz győzelem esetén Ukrajnában? – tette hozzá Emmanuel Macron, és kijelentette: „ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, Európa hitelessége nullára csökken”, s „nem lennénk többé biztonságban Európában”.

„Ha a helyzet romlik (Ukrajnában), készen kell állnunk, és készen fogunk állni arra, hogy meghozzuk a szükséges döntéseket annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. Úgy vélte, hogy a franciák biztonságának az a feltétele, hogy Ukrajnában Oroszország vereséget szenvedjen. „Akik korlátokat szabnak Ukrajna támogatásában, a vereséget választják” – mondta.

Három hónappal a június 9-i európai parlamenti választások előtt az Ukrajnának nyújtott támogatás a kampány egyik fő témájává vált Franciaországban, különösen Emmanuel Macron február végi kijelentése óta, amelyben nem zárta ki, hogy csapatokat küld Ukrajnába, és jelezte, hogy „nem kíván korlátokat szabni” a Kijevnek nyújtott támogatásnak.

A francia nemzetgyűlés kedd esti, a szenátus pedig szerda esti szavazásán nagy többséggel támogatásáról biztosította a francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij által február 16-án Párizsban aláírt kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban.

A Marine Le Pen vezette jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselői ugyanakkor tartózkodtak a szavazáson.

Emmanuel Macron csütörtök este úgy vélte, hogy „a tartózkodás vagy az Ukrajna támogatása elleni szavazás nem a békét, hanem a vereséget jelenti”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?