Koránégetés miatt törtek ki zavargások Svédországban, három főt meglőtt a rendőrség

Három személy megsérült a rendőrség figyelmeztető lövései miatt vasárnap a kelet-svédországi Norrköping városában, írja helyi forrásokra hivatkozva a Deutsche Welle. A zavargások azóta tartanak az országban, mióta Rasmus Paludan dán-svéd szélsőjobboldali politikus nyilvánosan Koránt égetett, és további hasonló akciókkal fenyegetett.

A dán és svád állampolgársággal is rendelkező Rasmus Paludan, a bevándorlás- és iszlámellenes Stram Kurs (Keményvonal) elnevezésű mozgalom vezetője csütörtökön és pénteken Svédország több pontján tartott nyilvános koránégetéseket. Akcióit tiltakozás kísérte, a zavargásokban Norrköping és Linköping városokban 4 ember sérült meg, köztük 2 rendőr. A tiltakozók több autót, a többi között rendőrségi járműveket is felgyújtottak.

A zavargások vasárnap is folytatódtak. Az Aftonbladet lap szerint a három személy akkor sérült meg, amikor a rendőrség fel akart oszlatni egy csapat tüntetőt, akik kővel dobálták őket. A rendőrség közleménye szerint több figyelmeztető lövést adtak le, három személy megsérült, őket kórházban kezelik. A sérülteket ugyanakkor le is tartóztatják rendbontás miatt.Fotó: Agerpres/EPA

Az Aftonbladet szerint több járművet felgyújtottak, és legalább 11 személyt őrizetbe vettek.

Vasárnap zavargások voltak Linköping városában is, akárcsak három nappal korábban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?