Kim Dzsongun rákapcsolt a fegyvergyártás fellendítésére

Kim Dzsongun észak-koreai vezető leváltotta a hadsereg vezérkari főnökét, egyben a háború lehetőségére való felkészülés fokozására, a fegyvergyártás fellendítésére, továbbá a hadgyakorlatok kiterjesztésére szólított fel – jelentette csütörtökön a helyi állami média.

A KCNA hírügynökség azt írta, hogy Pak Szu Ilt a vezérkari főnöki tisztségben Ri Jong Gil tábornok, korábbi védelmi miniszter váltotta fel, de a jelentés további részletekkel nem szolgált.

Kim lépései a kormányzó Koreai Munkáspárt központi katonai bizottságának ülésén derültek ki, előtte fegyvergyárakat keresett fel, ahol több rakétahajtómű, tüzérségi és más fegyverek gyártására szólított fel.

Fotó: Agerpres/EPA

Az észak-koreai vezető szorgalmazta továbbá, hogy tartsanak több hadgyakorlatot, amelyeken a legújabb fegyverek és felszerelések hatékony működtetését tesztelnék annak érdekében, hogy bármikor harckészültségben lehessenek – számolt be a hírügynökségi jelentés.

Észak-Korea szeptember 9-én, a köztársaság alapításának 75. évfordulója alkalmából katonai díszszemlét tart, amelynek előkészületeit is megvitatták a katonai bizottság ülésén.

Kim Dzsongun a múlt héten több nagy észak-koreai fegyvergyárat, köztük hadászati robotrepülőgépek hajtóműveit gyártó létesítményeket látogatott meg, ahol a fegyvergyártás ütemének fokozását kezdeményezte – jelentette az állami média.

A látogatások előtt kevesebb mint két héttel Kim orosz és kínai tisztviselőkkel együtt részt vett egy nagyszabású katonai parádén, amelyen Észak-Korea legújabb fegyvereit, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákat és kémrepülőgépeket is felvonultattak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?