Szöul: Kim Dzsongun kivégeztette külügyminiszterét

Az Észak-Koreát vezető Kim Dzsongun általi tisztogatás áldozata lett az a korábbi észak-koreai külügyminiszter, aki fontos szerepet játszott a 2018-as és 2019-es amerikai-észak-koreai csúcstalálkozókon is – állították csütörtökön dél-koreai parlamenti képviselők hírszerzési illetékesekre hivatkozva.

Ri Jong Ho az észak-koreai nukleáris leszerelésről 2019-ben Washingtonnal tartott – eredménytelenül végződött – vietnami csúcstalálkozó óta eltűnt a nyilvánosság elől. Friss japán sajtóértesülések szerint a volt külügyminisztert tavaly kivégezték.

Ju Szang Bum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja csütörtökön elmondta: a bizottság meghallgatta a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) illetékeseit, és beszámolójuk szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Ri Jong Hót eltávolították a hatalom közeléből, de kivégzését a hírszerzés nem tudta megerősíteni.

Fotó: Wikipedia

Hozzátette: a parlamenti bizottság számára már az sem világos, hogy miért takarították el az útból a volt külügyminisztert.

Ri Jong Hóról utoljára 2020 áprilisában számolt be az észak-koreai állami média, amikor eltávolították a Kim Dzsong Un által elnökölt legfőbb döntéshozó testületből, az Állami Ügyek Bizottságából. Külügyminiszteri pozíciójából már hónapokkal azelőtt menesztették.

A nukleáris fegyverekről szóló tárgyalásokban tapasztalt Ri Jong Ho a Donald Trump akkori amerikai elnökkel folytatott 2018-as szingapúri, majd 2019-es hanoi csúcstalálkozóra is elkísérte Kim Dzsong Unt.

Nem sokkal a Hanoiban tartott, eredménytelenül végződött csúcstalálkozót követően egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kommunista ország vezetője észszerű javaslatokat tett, azonban Donald Trump több engedményt követelt.

A külföldi sajtóban korábban több, a nukleáris csúcstalálkozó megszervezésében vagy lebonyolításában érintett phenjani tisztségviselő kivégzéséről is bukkantak fel jelentések, de közülük többről később ismét említést tettek az észak-koreai állami médiában.

Ju Szang Bum csütörtökön elmondta: a dél-koreai tisztségviselők a japán Jomiuri Simbun újság azon értesüléseit sem tudták megerősíteni, miszerint az Észak-Korea nagy-britanniai nagykövetségen dolgozó diplomaták közül többet kivégeztek.

A parlament hírszerzési bizottságának tagja arról is beszélt, hogy az észak-koreai vezető utáni legnagyobb hatalmú katonai tisztségviselőt, Pak Dzsong Csont nemrégiben menesztették, és ezt a képviselő tudomása szerint Pak felkészületlenségével és a vezetési képességek hiányával indokolták. „Kim, hogy szorosabbra fűzze a hatalmát a hadsereg felett, teljesen lecserélte a katonai vezetést” – tette hozzá Ju Szang Bum.

(Nyitókép: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?