Kilövése után felrobbant a Starship, de a mérnökök sikernek tartják a tesztrepülést

Fellövése után pár perccel felrobbant a Starship. A SpaceX űrhajózási vállalat ennek ellenére sikeresnek tartja a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétájának első tesztrepülését, és tovább dolgozik a fejlesztéseken.

Fotó: a SpaceX Twitter-oldala

Az eredetileg hétfőre tervezett, de akkor egy beragadt túlnyomás-szabályozó szelep miatt lefújt próbarepülést csütörtökön ismét megkísérelték Texas állam keleti partjainál. Ezúttal nem volt műszaki probléma az induláskor; a BBC beszámolója alapján a mérnökök örömmel fogadták, hogy a közel 120 méter magas, ötezer tonnás monstrumot sikerült kilőni és a kezdeti aggodalmak ellenére nem robbant fel még a kilövőállomáson.

A rakéta pár perccel a kilövés után robbant fel, feltételezések szerint nem volt sikeres a fokozatok leválása. A próbarepülés elviekben másfél órát tartott volna. Az eredeti tervek szerint a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhant volna, míg az űrhajó a Földet csaknem megkerülve Hawaii közelében zuhant volna a Csendes-óceánba.

Ezt ugyan nem sikerült megvalósítani, de Elon Musk, a cég tulajdonosa ennek ellenére is gratulált az „izgalmas tesztkilövéshez” a SpaceX csapatának. Mint Twitter-bejegyzésében írta: „sokat tanultunk a pár hónap múlva esedékes újabb tesztkilövéshez.”

A BBC beszámolója alapján a NASA főnöke, Bill Nelson is gratulált, hangsúlyozva: a történelem során minden nagy áttörés igényelt némi kockázatot. Az Európai Űrkutatási Ügynökség vezérigazgatójára, Josef Aschbacherre is jó benyomást tett a csütörtöki próba. „Már önmagában a kilövés is elképesztő siker. Jó lecke volt, és meggyőződésem, hogy a SpaceX gyorsan megoldja a problémákat és hamarosan visszatér a kilövőállomásra” – magyarázta.

Ez a céljuk a mérnököknek, akik ugyancsak sikerként élték meg a csütörtöki próbát. „Egy olyan teszt után, mint a mai, a sikert az jelenti, amit ebből tanultunk. A mai teszt hozzásegít javítani a Starship megbízhatóságán. (…) A csapat folytatja az adatok feldolgozását és dolgozik a következő tesztrepülésen” – olvasható a SpaceX Twitter-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?