Egy beragadt szelep miatt elnapolták a Starship tesztrepülését

Műszaki problémák miatt, pár perccel a hétfőre tervezett kilövés előtt a SpaceX elhalasztotta a Starship tesztrepülését. A BBC beszámolója alapján beragadt túlnyomás-szabályozó szelep miatt nem akartak kockáztatni, de szerdán vagy csütörtökön ismét megkísérelhetik a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétájának az elindítását.

Fotó: A SpaceX hivatalos Flickr-oldala

Mint arról már beszámoltunk, a NASA megadta a repülési engedélyt arra, hogy az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX nevű űrhajózási vállalat végrehajtsa a tesztrepülést. Texas államból készültek hétfőn kilőni az űrakétát, amelynek első teljes tesztrepülése mintegy másfél órát tartott volna. A hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhant volna, míg az űrhajó a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhant volna a Csendes-óceánba.

A repülési engedély ugyanakkor öt évre szól, ezért a héten ismét megkísérelhetik, a 120 méter hosszú rakétát „beizzítani”. Mint arra korábban az MTI emlékeztetett: a SpaceX célja az űrrakéta-programmal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra. Ezen túlmenően, mint arra a BBC rámutatott: Elon Musk amerikai üzletember számára azért is fontos a Starship program, mert Starlink internet hálózatához további műholdakra van szükség, amelyeket csakis a Starship kapacitásával bíró rakéta képes pályára állítani.

„Sokat tanultunk ma. Pár nap múlva ismét megpróbáljuk” – üzente Musk egy Twitter-bejegyzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?