Kéznyújtásnyira van a Mars elfoglalása

Belátható közelségbe kerülhetett a marsi kolóniák létrehozása. Elon Musk kissé túlzottan is optmistának tűnő tervei szerint nyolc év múlva indulna útnak az első csapat. Mexikóban tartott előadásán a SpaceX magán űrrepülései vállalat alapítója olyan Mars-rakéták terveiről beszélt kedden, amelyek száz utast, mellettük árut is képesek szállítani.

A cég nagyjából 26 havonta indítana járatot a vörös bolygóra, amikor a Föld és a Mars együttállása kedvező. Musk az első csapatot már 2024-ben útjára bocsátaná, bár az időpontot maga is optimistának nevezte. Muski szerint a túlélést senki sem garantálná azoknak, akik jelentkeznek a SpaceX "hihetetlen kalandot" jelentő Mars-járatára. "Az életüket viszik vásárra, ez elkerülhetetlen. Tehát, aki kész meghalni, az pályázhat az útra" – fejtette ki a guadalajarai nemzetközi űrhajózási kongresszuson.

Musk nagy emberi kolóniákat képzel a Marsra, melyek a földihez hasonló körülményeket alakíthatnak ki a bolygón. Kulcsfontosságú tényezőnek nevezte a költségeket: az áraknak megfizethetőknek kell lenniük. "Nem lehet önfenntartó civilizációt alapítani, ha fejenként 10 milliárd dollárba kerül a menetjegy. Az a célunk, hogy a jegy egy közepes amerikai családi ház ára körüli, úgy 200 ezer dollár legyen" – magyarázta.

A SpaceX vezetője kitért arra is, hogy a marsi telepeseknek nem feltétlen kell csak az odaútra szóló jegyet váltaniuk, mert az űrhajók újra használhatók, ez alacsonyan tartja a közlekedés árát. Szerinte ráadásul sokkal többen lesznek hajlandók a vörös bolygóra utazni, ha van onnan visszaút, még ha nem is veszik igénybe.

A NASA is segít

A Mars-vállalkozás finanszírozása nagy kihívást jelent a Musk szerint, a fejlesztés költségeit 10 milliárd dollárra becsüli. "Magam is gyűjtöm rá a pénzt, ám a Mars benépesítése végül a köz- és a magánszféra együttműködésével valósulhat meg” – mondta a milliárdos.

Az Egyesült Államok kormánya is beszáll a Holdon túli utazások finanszírozásába. A NASA ennek megfelelően támogatja a SpaceX első marsi küldetését, mely a tervek szerint 2018-ban indul: a Red Dragon űrkapszula embereket nem szállítana, tesztelné a leereszkedést és a landolást a bolygó felszínén.

Címlapi illusztrációnk forrása: Index

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?