Izraeli ultimátum a Hamásznak: Rafah is célkeresztbe kerül

Ramadán első napján, vagyis az iszlám böjti hónapjának kezdetén – március 10-én — indítana offenzívát Izrael a gázai Rafah ellen, ha a Hamász addig nem bocsátja szabadon a Gázai övezetben fogva tartott túszokat – idézte a 24.hu az izraeli háborús kormány tárca nélküli minisztere, Benny Gantz.

A politikus, aki 2020 és 2022 a védelmi miniszteri feladatokat látta el, úgy fogalmazott: a világnak tudnia kell, és a Hamász vezetőinek is tudniuk kell – ha Ramadánig nem érnek haza a túszaink, a harcok mindenhol folytatódni fognak, beleértve Rafah területét is. A magyar portál által idézett BBC azt írja, ez az első alkalom, hogy Izrael közölte, mikor vonulhatnak be csapatai a Gázai övezet déli részén található határvárosba, ahová Izrael a háború kezdete óra a gázai palesztin civil lakosság nagy részét beszorította. A városban jelenleg mintegy másfél millió ember zsúfolódik össze, nekik az otthonaikat kellett elhagyni az október 7-én indult háború következtében.

Izrael szerint a harcok mindenhol folytatódni fognak, beleértve Rafah területét is Fotó: Agerpres

A világ nagy része egyre erősebben tiltakozik a tervezett rafahi offenzíva ellen, amely számos szereplő – köztük az ENSZ – szerint végzetes következményekkel járhat. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nemzetközi nyomás ellenére megesküdött, hogy szárazföldi támadást indít Rafah ellen a Hamász fegyvereseinek állítólagos likvidálása céljából. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?