Evakuálnák a palesztin menekülteket, izraeli támadás készül Rafah ellen

Izrael a Rafah elleni katonai támadás előtt megpróbálja evakuálni onnan az oda menekült palesztin civileket - közölte Ejlon Levi kormányszóvivő hétfőn.

Izrael hétfőn felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy segítsenek a gázai civilek evakuálásában az egyiptomi határnál fekvő Rafahból, a Gázai övezet legdélibb pontján, ahol a következő hadműveletet tervezik az Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Az övezet északi részéről erre a területre telepítették ki korábban a palesztin lakosságot, ezért mintegy 1,4 millió civil él ideiglenes menedékhelyeken és sátrakban Rafah környékén. Izrael Rafahnál négy Hamász-egység felszámolását tervezi, amelyek az izraeli hadsereg (IDF) tisztjei szerint jóval gyengébbek, mint a korábban Hán-Júnisznál küzdő iszlamista fegyveresek.

Rafah ellen is izraeli támadás készül Fotó: Agerpres

Az MTI beszámolója szerint a térségben a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy miként harcolhatnak a Hamász ellen a civilek jelenléte mellett anélkül, hogy áldozatokat szednének az áttelepített lakosság körében. Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken katonai offenzívát hirdetett Rafah ellen, azt állítva, hogy enélkül Izrael nem érheti el célját, a Hamász katonai erejének felszámolását. A város elleni katonai lépésekhez először meg kell védeni a civil palesztin lakosságot azokon a területeken, ahol a harcok zajlanak majd és ehhez pontos tervekre van szükség - hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök vasárnapi, 45 perces telefonbeszélgetésükön Netanjahunak.

Közben egy holland bíróság megtiltotta Holandiának, hogy F-35-ös vadászgéphez tartozó alkatrészeket szállítson Izrael számára, mondván, világos annak a veszélye, hogy azokat az emberi jogok megsértésére használnák - írta a vg.hu. A döntés egy korábbi, az exportot engedélyező, decemberi ítélet utáni fellebbezés nyomán született, és hét napot adott a kormánynak arra, hogy felhagyjon a szállításokkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?