FRISSÍTVE - Izrael drónokkal támadta meg Iránt pénteken hajnalban

Izrael drónokkal támadta meg Iránt, csütörtökön éjszaka és pénteken hajnalban is robbanásokat hallottak Iszfahán városának közelében – írja a The Times of Izrael. FRISSÍTÉS: Az iráni hírügynökségek a Forradalmi Gárda tisztviselőit idézve azt írták, hogy három izraeli drón találta el az iszfaháni légibázist, de azt állítják, hogy ezek nem okoztak kárt.

A Fars hírügynökség szerint három robbanást hallottak az Iszfahán melletti Sékari katonai légibázis közelében. A helyi média szerint a városban nukleáris létesítmények is vannak, de ezeket biztonságos helyen tartják.

Illusztráció: Agerpres/EPA

Izrael támadása után az ország több városában felfüggesztették a repülőjáratokat és aktiválták a légvédelmi rendszert. Az izraeli hadsereg még nem kommentálta a történteket.

Csak egy kisebb hadművelet volt

Az iráni hírügynökségek a Forradalmi Gárda (az iráni hadsereg neve) tisztviselőit idézve azt állítják, hogy az izraeli támadást csak drónokkal, nem pedig rakétákkal hajtották végre. Megerősítik, hogy három ilyen repülőgép találta el az iszfaháni légibázist, de azt állítják, hogy nem okoztak kárt.

Ugyanezek a források azt állítják, hogy a Tabriz városában (Észak-Iránban, az iraki határ közelében) történt robbanásokról szóló jelentések szerint az iráni légelhárítás állítólag légi célpontot támadott, de a földön nem robbantak fel rakéták.

A New York Times izraeli tisztviselőket idéz, akik megerősítik, hogy Izrael péntek reggel megtámadta Iránt. Úgy tűnik azonban, hogy a támadás csak egy kisebb hadművelet volt anélkül, hogy iráni választ és a konfliktus eszkalálódását váltotta volna ki. A CNN szerint az iráni hatóságok már feloldották a polgári repülőgépekre korábban reggel bevezetett repülési korlátozásokat.

Az Izraeltől több mint 1600 km-re fekvő Iszfahán városa még mindig nem valószínű célpont a drónok számára. Michael Clarke katonai elemző a Sky Newsnak elárulta, hogy a célpontot inkább az Izrael által kifejlesztett Jerikó ballisztikus rakétákkal lehetett volna támadni.

Elmaradt a viszontválasz

Egy nappal korábban Irán ismét határozott viszontválasszal fenyegette meg Izraelt - ám mint ez kiderült, az azonnal válaszcsapás elmaradt.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának Közel-Keletről szóló vitájában úgy fogalmazott, hogy Izraelt el kell tántorítani az Irán érdekei ellen folytatott „további katonai kalandoktól”. Mint mondta, amennyiben Izrael bármilyen erőt alkalmazna Irán ellen, hazája cseppet sem fog habozni, hogy éljen adott jogával, és olyan határozott, valamint megfelelő választ adjon, amit meg fog bánni Izrael.

Mint ismert, múlt pénteken drónokkal és rakétákkal támadta meg az Irán által támogatott libanoni Hezbollah Izrael északi vidékeit. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több célpontra is csapást mért Dél-Libanonban, ahol a Hezbollah fegyveresei állomásoznak. A Hezbollah közölte, válaszul az izraeli támadásra „több tucat rakétát" lőtt ki izraeli állásokra. Az Egyesült Államok erősítést küldött a térségbe.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?