Idén meghaladja az egymilliót az EU-ban eddig benyújtott menedékkérelmek száma

Az Európai Unióban eddig regisztrált menedékkérelmek száma idén jóval meghaladja az egymilliót összességében – jelentette be kedden Nina Gregori, az EU Menekültügyi Ügynökségének vezetője, írja a DPA ügynökség alapján az Agerpres. Mintegy 123 000 kérelemmel, az elmúlt hét év legmagasabb havi adatát októberben jegyezték fel. Október végéig 937 ezer megkeresést regisztráltak. Nem a csökkenés a tendencia a jövőben sem a menekültügyi ügynökség szerint.

Nina Gregori, az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének vezetője kedden bejelentette, idén meghaladja az egymilliót a menedékkérelmek száma az EU-ba. Az Európai Unió 27 tagállamának összlakossága jelenleg csaknem 450 millió lakos. A máltai székhelyű ügynökség nem számít arra, hogy a menedékkérők száma jelentősen csökkenni fog a következő néhány évben.

Illusztráció | Fotó: Agerpres„A körülöttünk lévő világ egyre instabilabb” –  mondta a Funke német médiacsoportnak. A védelem iránti igény tehát nem csökken 2024-ben és azt követően sem – tette hozzá. A hatóság tájékoztatása szerint október végéig 937 ezer megkeresést regisztráltak az EU-ban, ami 22 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A 2023-as végleges adat csak jövőre lesz elérhető.

A német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) szerint Németországban csaknem 326 000 menedékkérelmet nyújtottak be november végéig, ami 52 százalékos növekedést jelent az előző év első 11 hónapjához képest.

Az EU Menekültügyi Ügynöksége szerint továbbra is Németország a legfőbb célország a menedékkérők számára az Európai Unióban, ezt követi Franciaország és Olaszország.

Kapcsolódók

Kimaradt?