Nő az Európában menedéket kérők száma, legtöbben szíriaiak

Tovább emelkedett az Európai Unióban menedékkérők száma. Az áprilisban feljegyzett több mint 72 ezerről májusban 80 ezer, júniusban pedig 83 ezer fölé emelkedett az Európai Unió valamely tagállamában első alkalommal menedéket kérők száma, ez 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Az előző hónapokhoz hasonlóan júniusban is a szíriaiak alkották a menedékkérők legnagyobb csoportját, őket az afgánok követték, megelőzve a venezuelaiakat és a kolumbiaiakat. Ez a sorrend hónapok óta változatlan - jegyezték meg.

A menedékkérelmek 75 százalékát négy uniós országban, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban nyújtották be.

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az EU egészében egymillió emberre júniusban 186 olyan menedékkérő jutott, aki első alkalommal kért védelmet. Arányuk Cipruson volt a legmagasabb, ahol egymillió lakosra 799 kérelmező jutott, a legalacsonyabb pedig Magyarországon, ahol egymillió lakosra 0,4 ilyen kérelem jutott júniusban - közölték.

A vizsgált hónapban 2975 felnőtt kísérő nélküli kiskorú fordult a hatóságokhoz nemzetközi védelemért az Európai Unió valamely tagállamában, a kiskorúak legtöbbje szíriai és afgán volt. Közülük a legtöbben Németországba (805), Ausztriába (570) és Hollandiába (445) érkeztek.

A jelentésben kiemelték: Oroszország Ukrajna elleni, tavaly február 24-én indított háborúját követően jelentősen megnőtt az ukrán állampolgárságú menedékkérők száma. A 2022 februárjában feljegyzett 2105-ről ugyanazon év márciusában 12 190-re ugrott a menedéket első alkalommal kérelmezők száma, majd folyamatosan csökkent. Idén januárban 1030, februárban 1110, márciusban 1160, áprilisban 895, májusban 945, júniusban pedig 1065 ukrán állampolgárságú kérelmezőt vettek nyilvántartásba. Ez nem tartalmazza azoknak a számát, akik az unió által biztosított ideiglenes védelmi jogállásra regisztrálnak, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?