Helikopter nyitott tüzet egy iskolára, sokan meghaltak

A tragédia Mianmarban történt, ahol mindennapos az erőszak, mióta a hadsereg átvette a hatalmat.

Legalább tizenhárom ember, köztük hét gyerek életét vesztette és harmincan megsebesültek Mianmar központi Szagaing régiójának Let Jet Kone településén, miután a hadsereg helikoptereiről tüzet nyitottak az ottani iskolára - közölte hétfőn az ottani iskolavezetés és egy segélyszervezet munkatársa.A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

A mianmari sajtó és helyi lakosok korábban hat halott gyerekről és tizenhét sebesültről tettek bejelentést, írja a vg.hu. Az országot irányító junta azzal védekezett, hogy lázadók használták az épületet, ahonnan a kormányerőket támadták.

Az incidens még pénteken történt. A helikopterekről a sajtójelentések szerint egy buddhista kolostorban lévő iskolát lőttek. A gyerekek közül egyesek a levegőből leadott lövések során, mások pedig a településre behatoló csapatok támadása nyomán vesztették életüket.

Mar Mar iskolaigazgató beszámolója szerint megpróbálta a gyerekeket a földszinten biztonságos búvóhelyre vinni, miután a település fölött időző Mi-35-ös típusú harci helikopterek tüzet nyitottak gépfegyverekből. A légitámadást követően hozzávetőleg nyolcvan katona érkezett a településre, majd kiparancsolták az embereket az iskolából. Mar Mar körülbelül harminc sebesült diákot látott, akik közül egyesek elvesztették valamely végtagjukat is. Hozzátette, hogy a katonák felégettek egy épületet, és több mint húsz embert magukkal vittek, köztük kilenc sebesült gyereket, három tanárt és további két személyt, akiket azzal vádoltak, hogy lázadók.

A hadsereg közleményben vádolta a terrorszervezetnek nyilvánított Kacsin Függetlenségi Hadsereget (KIA) és a katonai vezetést ellenzőkből létrejött Népvédelmi Erőket (PDF), hogy a kolostorban bujkálnak harcosaik, a települést pedig a térségbéli fegyverszállításokra használják. A közlemény szerint a helikoptereken érkező biztonsági erők meglepetésszerű ellenőrzést tartottak, amikor a helyi lakosokat élő pajzsként használó KIA és a PDF harcosai tüzet nyitottak rájuk a házakból és a kolostorból.

Mianmarban mindennapos az erőszak, mióta a hadsereg 2021 februárjában átvette a hatalmat, bebörtönözve a választáson győztes Aung Szan Szú Kjít, az ország addigi de facto vezetőjét és további több tízezer ellenzéki politikust vagy máskéntgondolkodót. Polgári milíciák alakultak és fogtak fegyvert a junta ellen, és fegyveres nemzetiségi csoportok is az oldalukra álltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?